villhabarn.se
villhabarn.se - för ofrivilligt barnlösa

Kvinnor med PCOS har stor chans att bli gravida

Intervju med Angelica Hirschberg, gynekolog och chef för Kvinnohälsan vid Karolinska sjukhuset

Hur är kunskapsläget när det gäller PCOS?
– Det är ofta svårt att få rätt diagnos vid PCOS trots att det är en vanlig sjukdom. Kunskapen om helhetsbilden finns framför allt på de stora sjukhusen. Söker man gynekolog i första hand för att man inte blir gravid så diskuterar man kanske inte andra symtom så mycket, säger Angelica Hirschberg, gynekolog och chef för Kvinnohälsan vid Karolinska sjukhuset.

– PCOS-patienterna är en tyst grupp som folk i allmänhet inte vet så mycket om. Det saknas bra information.

Mellan 5 och 15 procent av alla kvinnor i fertil ålder har PCOS i olika grader. 40 procent är klart överviktiga men de flesta normalviktiga. Symtomen blir värre vid övervikt och fysisk passivitet. Det mest effektiva är därför att gå ner i vikt för att få en förbättring. Motion kan vara ännu bättre än diet.

– Det är naturligtvis bra om man uppnår idealvikt men även små förändringar i vikten kan spela en stor roll. Varje kilo uppåt eller neråt har betydelse. Man kan tala om en god och en ond spiral. Att gå ner 4-5 kg kan innebära att mensen blir regelbunden och att symtomen lindras. Om syftet är att bli gravid behöver man alltså inte sträva efter att bli smal som en fotomodell, konstaterar Angelica Hirschberg.

Kontakt med dietist
Men det är lättare sagt än gjort att hålla diet och motionera. Vid övervikt är det svårt att hitta en lämplig motionsform.

– Man får ta till olika mediciner men det är ändå bra om man kommer i kontakt med en dietist. Även om dietisten inte är speciellt inriktad på PCOS kan hon eller han ge kostråd. PCOS-patienter behöver ingen speciell diet, säger Angelica Hirschberg.

Ökade risker
Kvinnor som är överviktiga och har bukfetma riskerar nämligen att få diabetes typ 2 eftersom kroppsvikten påverkar insulinkänsligheten. Högt blodtryck och hjärt- och kärlsjukdomar är andra risker som kan uppträda tidigt. Normalt brukar kvinnor ligga tio år efter män när det gäller hjärt- och kärlsjukdomar.

Om risken ökar vid 50 år för män så är det vid 60 år för kvinnor. Men vid PCOS uppträder en ökad risk redan i 40-årsåldern. Om en yngre kvinna hamnar på avdelningen för invärtesmedicin på grund av hjärtinfarkt är det inte heller alltid läkarna tänker på att det kan hänga ihop med PCOS. Det finns också en grupp PCOS-patienter som är smala och då talar man om ”clean PCO”. De smala patienterna ska försöka hålla sin vikt. Deras symtom förbättras inte om de går upp.

Hur ser utsikterna ut för kvinnor med diagnosen PCOS om de vill bli gravida?
– PCOS innebär ett subfertilitetstillstånd, d v s nedsatt fertilitet. Patienter med PCOS kan bli spontant gravida och det gäller även vid grav PCOS, säger Angelica Hirschberg.

Det finns alltså anledning att vara optimistisk?
– Absolut, det finns alla möjligheter att bli gravid. Man sätter in behandling stegvis. De flesta som vill bli gravida blir det. Fösta steget är hormonbehandling för att stimulera ägglossningen. Om det inte lyckas kan man fortsätta med mer avancerad hormonstimulering. IVF är ytterligare ett alternativ.

Finns det hjälp att få även för de andra symtomen? Klassas ökad behåring till exempel som en sjukdom?
– Ja, en del landsting betalar behandling på skönhetsinstitut för att ta bort hårstrån i ansiktet. Då förstörs varje hårsäck och resultatet är bestående. Man få bidrag till 30-40 behandlingar eftersom ökad behåring klassas som en sjukdom.

Är depression vanligt i samband med PCOS?
Självklart påverkas hela ens liv om det handlar om grövre symtom. Det kan vara otroligt känsligt i relationer när man är ung och många berättar att de blir avvisade. Det finns också unga tjejer som blir befriade från gymnastiken eftersom de inte klarar att klä om och duscha tillsammans med andra. Det är vanligt att patienterna får stöd hos kuratorer.

Men Angelica Hirschberg har också träffat patienter med mycket svåra symtom som har relationer och är nöjda.
– Sedan finns det andra med inte alls så allvarliga symtom som är hämmade i allt de gör och styrs av sjukdomen. Det handlar om hur man kan hantera livet. Men det kan naturligtvis kännas hårt för en kvinna om hon är mer hårig än sin man.

Vid vilken ålder brukar symtomen visa sig?
– I puberteten. Då startar produktionen av testeron, det manliga könshormonet. Man kan säga att det är en topp i 25-årsåldern. Unga kvinnor söker i regel hjälp antingen för att de inte blir gravida eller har mensrubbningar. Det kan också vara på grund av kroppsbehåringen.

Ska unga tjejer söka för mensrubbningar och utredas?
– Ja, de ska absolut söka hjälp. Det är inte hälsosamt att ha oregelbunden mens. I samband med PCOS finns det flera skäl att låta sig undersökas. Om man inte har ägglossning blir livmoderslemhinnan tjockare och tjockare och stöts inte av. En obehandlad PCO-patient löper större risk att få livmoderscancer men det är ingen ökad risk om behandling sätts in.

Finns hjälp
PCOS är alltså ett tillstånd som kan ge flera allvarliga medicinska problem men det går att få hjälp. Bästa behandlingen är p-piller eller liknande medicin eftersom den minskar aktiviteten av manligt könshormon. Idag kan man också förstöra äggblåsor med hjälp av en titthålsmetod vilket leder till minskad produktionen av manligt könshormon. Dessutom kan man göra en hel del själv när det gäller vikt och motion.

Angelica Hirschberg betonar att det är en bra prognos om behandling sätts in. PCO förbättras ofta när man närmar sig klimakteriet och även fertiliteten förbättras för PCOS-patienterna när de är lite äldre. På Karolinska sjukhuset kommer under hösten 2002 startas en studie med PCOS-patienter.

 

av Kerstin Fredholm

Fler atiklar inom samma ämne
2 kommentarer
 1. ettvanligtliv skriver

  Jag skulle gärna läsa mer om kvinnor med endast PCO-äggstockar, som har normala hormonnivåer och inga andra tecken på PCOs förutom oregelbunden mens. Upplever också ganska ofta obehag kring livmodern och äggstockarna och det verkar som om flera andra med PCO upplever samma sak… det skulle vara intressant att få läsa mer om detta.

 2. tussilago74 skriver

  Hej
  Jag behandlas sedan 20 år med Cyproteron samt med Synfase p-piller för min PCO då jag i 17-års åldern fick kraftig behåring, gick upp i vikt, menstruationen upphörde och jag blev deprimerad.
  Medicineringen har hjälpt bra men nu vill jag verkligen bli gravid. Om jag slutar med p-piller, ska jag följa upp detta med någon ytterligare undersökning relaterat till hur svårt eller lätt det är för mig att bli gravid då. Jag har varit singel i 10 år nu och är fortfarande… Om jag vill insimineras vilka förberedelser ska jag göra relaterat till min PCO?

  Tacksam för vägledning

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras.

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

I agree to these terms.