villhabarn.se
villhabarn.se - för ofrivilligt barnlösa

Ole Schou grundare av Cryos, en av världens största spermabanker

Tidigare publicerad i Sydsvenska Dagbladet 17 april 2005

Idén om Cryos kom till Ole Schou i en dröm när han fortfarande gick på handelshögskolan. Idag driver han en av världens största spermabanker.

När Ole Schou gick på Handelshögskolan i Århus för drygt tjugo år sedan väcktes han en natt av en dröm. Han hade drömt om nedfrusna spermier och kunde inte somna om.

På stadsbiblioteket fick han en lista med 187 böcker om ämnet. Han blev fascinerad och började fundera på om där fanns en affärsmöjlighet.

Ole Schou blev civilekonom och två år senare kontaktade han gynekologen Jørgen Trier Hansen, vars döttrar han var bekant med, och blev introducerad bland fertilitetsläkare. 1987 startade han Cryos. Namnet är grekiska och betyder is. Till en början frös företaget ner och förvarade sperma åt män som till exempel drabbats av cancer eller måste steriliseras.

1990 kom donationsverksamheten i gång. I maj året efter sändes de första spermadoserna till en dansk fertilitetsklinik. I dag distribuerar Cryos varje år mer än 10 000 doser sperma och relaterad medicinsk teknik till cirka femtio länder i Europa, Australien, Asien, Afrika och Amerika.

Spermabanken, som är en av de största i världen, omsätter runt 14 miljoner danska kronor. Ett strå, en spermados, kostar i snitt 700 kronor.

Ole Schou, vars spermabank är upphov till runt 10 000 människor, har en femårig son Victor, men har aldrig själv donerat sperma.
– Det är en oskriven regel i branschen att vi som arbetar i den inte är donatorer. Dessutom är min spermakvalitet inte bra nog. Men som tur är duger den till husbehov.

 

av Karen Söderberg

Fler atiklar inom samma ämne

Det går inte att kommentera.