villhabarn.se
villhabarn.se - för ofrivilligt barnlösa

Fakta om akupunktur

  • Traditionell kinesisk akupunktur utvecklades i Kina för mer än 3 000 år sedan. Den är en del av den traditionella kinesiska medicinen, TCM.
  • Västerländsk forskning har visat att akupunktur påverkar hormon-, nerv-, immun- och cirkulationssystem. Många akupunkturpunkter ligger längs 12 så kallade meridianer som täcker in alla hudområden. Dessa meridianer har kopplingar till olika inre organ. Akupunkturen frigör kemiska transmittorsubstanser som påverkar hjärnan via nervsystemets elektrokemiska kommunikation.
  • Akupunktur leder till frisättning av endorfiner, kroppens smärtstillande ”måbra”-hormoner, liksom den rogivande signalsubstansen serotonin och hormonet oxytocin. Det gör att man allmänt blir lugn, trött, avslappnad och tung i ben och armar av akupunktur. Effekterna kan vara svåra att mäta, men patienter beskriver ofta att de upplever detta.
  • 1984 godkände Socialstyrelsen akupunktur som behandlingsmetod mot smärta inom hälso- och sjukvården.
  • 1993 utvidgades indikationsområdet för akupunktur till att även omfatta vissa sjukdomstillstånd enligt vetenskap och beprövad erfarenhet.
  • Utbildning i akupunktur ges bland annat vid Karolinska Institutet, Uppsala Universitet och av privata kursgivare.
  • Akupunktur utförs av legitimerad sjukvårdspersonal såsom sjuksköterskor, sjukgymnaster, barnmorskor, läkare, tandläkare och naprapater, samt inom alternativmedicin. Kostnaden är ordinarie patientavgift om behandlaren är ansluten till försäkringskassan. Annars är kostnaden från 250 kronor till cirka 500 kronor eller mer per gång.

 

Fler atiklar inom samma ämne

Det går inte att kommentera.