villhabarn.se
villhabarn.se - för ofrivilligt barnlösa

Fråga doktorn: Barbro Fridén

Barbro Fridén är specialistläkare och verksamhetschef på Fertilitetscentrum Stockholm. Hon svarar på en fråga från en kvinna som har fyllt 39 år, genomgått flera IVF-behandlingar och till varje pris vill ha barn.

Fråga: INTE väntat med att skaffa barn
Jag är en kvinna på trettioåtta år och jag har INTE ”väntat med att skaffa barn” som det numera så ofta står i olika reportage i media. Det har bara blivit så, tiden har runnit ifrån oss. Redan då jag var tjugofem kände jag en stark önskan av att bli mamma. Det tog några år innan jag träffade rätt man, då var jag tjugoåtta år. Kanske sent, jag vet inte? Om allt fungerat som det skulle så hade jag blivit gravid då och jag hade inte behövt skriva det här brevet.

Nu blev det helt annorlunda, vi försökte själva under något år men ingenting hände. Vi tog kontakt med den allmänna vården i vår kommun. Stod först i kö några månader för att överhuvudtaget komma till en gynekolog. Sen stod vi i kö ytterligare några månader för att göra en fertilitetsutredning. Hade vi vetat vad vi vet idag hade vi antagligen sökt oss till en privat klinik, betalat något mera och direkt gjort en snabb fertilitetsutredning. Därefter hade vi sannolikt hamnat i kö för landstingsfinansierad IVF-behandling på ett tidigt stadium. Istället drog allt ut på tiden, fertilitetsutredningen tog orimligt lång tid, nästan åtta månader innan den var klar och sen fick vi nästan tjata oss till att bli uppsatta i IVF-kön. Efteråt vet man hur man borde ha agerat men då när man var mitt uppe i det tänkte vi hela tiden att nu ska allt nog ordna sig.

Jag var trettiotvå år då vi gjorde vårt första IVF-försök, idag är jag trettioåtta år. Vi har sammanlagt gjort 5 fullständiga IVF-behandlingar och 2 återförande av frysta ägg.

Vad har du för råd att ge mig? Jag fyller snart trettionio år och jag vill till varje pris ha barn.

Om man håller sig till de medicinska alternativen, tycker du att det är idé för oss att fortsätta göra IVF-försök? Tycker du att vi ska göra äggdonationsbehandling? Vad tror du om oddsen för oss vid äggdonationsbehandling, är det inte så att problemet bör vara äggen och om vi kringgår detta bör vi ha större chans att lyckas? Om en kvinna är lite äldre bör väl nackdelen vara just äggkvalitén eller finns det andra orsaker som spelar in för lite äldre kvinnor? Kan man säga att en trettionioåring med donerade ägg motsvarar en yngre kvinna med egna ägg? Jag vet att missfallsrisken är högre då kvinnan är äldre men gäller även detta vid äggdonation?

Jag känner mig så förtvivlad och förstår faktiskt inte att jag/vi kunde hamna i detta läge. Vi har kämpat och agerat i så många år och jag har definitivt inte ”väntat med att skaffa barn”.

Vänliga hälsningar
Lenni

Svar:
Tack för ditt brev. Den berättelse ni har delar ni med många par, tyvärr. Dels känslan av att omgivningen lägger skuld på er för att ni inte fått barn ”i tid”, dels att utredningen sker långsamt och utan att ni fått veta vilka krav ni kan ställa.

Barnönskan är för de allra flesta oerhört centralt och en mycket stark önskan som man bär med sig under hela sitt liv, men det är ju mycket som ska ”falla på plats” innan man är mogen att ta steget och verkligen börja försöka få barn. Det känns väldigt orättvist när detta beskrivs som själviskt.

Att ni sedan, när ni sökte hjälp, fick vänta och inte remitterades vidare för offentlig vård är sorgligt, men tyvärr inte ovanligt. Information och stöd behövs.

Du ställer frågan om man vid äggdonation får en större chans till graviditet än med sina egna ägg och precis så är det. Med ägg från en yngre kvinna ökar chansen till graviditet ungefär motsvarande donatorns ålderschanser och på en gång minskar också risken för missfall. Att vara gravid och föda ett barn brukar inte vara något problem för friska kvinnor i fyrtioårsåldern, så de nedslående graviditetschanserna i den åldern beror enbart på äggen.

Ni har nu genomfört flera IVF-behandlingar och det är naturligtvis inte möjligt att ge något exakt råd till er utan mer uppgifter. Mitt råd till er – och till andra i samma situation – är att sitta ner med er fertilitetsklinik och diskutera genom er situation. Vad ska hända nu? Vilka är våra möjligheter? Vad är rimligt och vad är möjligt för just oss? En fertilitetsklinik är ju inte i första hand en IVF-klinik utan ska vara er rådgivare genom er fertilitetskris. Dom har ju alla fakta, kunskapen och känner er. Beställ en konsultation och diskutera noga igenom just er situation med er egen läkare.

Vänliga hälsningar

Barbro Fridén
Verksamhetschef
Fertilitetscentrum, Stockholm

Fler atiklar inom samma ämne

Det går inte att kommentera.