villhabarn.se
villhabarn.se - för ofrivilligt barnlösa

Fakta om Endometrios

Cirka 200 000 svenska kvinnor, eller tio procent av alla kvinnor i fertil ålder har endometrios.

Endometrios är en vävnad, liknande livmoderslemhinnan (endometrium), som finns på onormala eller ”fel” platser i kroppen – till exempel på äggstockar, äggledare och urinblåsa men också på tarmar och i sällsynta fall även på andra ställen, exempelvis lungorna. Vid varje menstruation blöder slemhinnan och orsakar svåra smärtor.

Drabbade
Cirka 200 000 svenska kvinnor, eller tio procent av alla kvinnor i fertil ålder har endometrios.

Diagnos
Det kan vara svårt att få rätt diagnos. Den ställs med hjälp av en titthålsoperation eller magnetkameraundersökning. Vid titthålsoperationen tas ofta ett vävnadsprov.

Uppkomst
Den sanna förklaringen till vad som orsakar endometrios är ännu okänd. En teori som många läkare har, är att nästan alla kvinnor blöder lite ”baklänges” vid menstruationen, det vill säga att allt mensblod inte lämnar kroppen via slidan utan blodet förs också ”bakåt” via äggledarna ut till bukhålan och för då med sig livmoderslemhinna dit. Hos friska kvionnor tar de vita blodkropparna hand om det här blodet men inte hos kvinnor med endometrios.

Utseende
Endometrioshärdarna kan se ut på olika sätt – som små blåsvarta prickar, genomskinligt, gult, rött eller vitt.

Symptom
Det finns flera olika tecken men vanligast är kraftig smärta vid menstruation – många har kronisk värk. En del får ont vid samlag och en del känner smärta när de kissar eller bajsar.

Behandling
Det finns i dagsläget inget botemedel mot endometrios. Istället fokuserar man på att lindra kvinnans besvär med hjälp av medicinsk eller kirurgisk behandling – ibland i kombination. En hormonbehandling går ut på att reducera kvinnans egen östrogenproduktion genom att stänga av mensen och därmed hålla tillbaka sjukdomen.

Barnlöshet och endometrios
Endometrios kan sätta ner fertiliteten. Det beror främst på en defekt utveckling av äggen eller sammanväxningar kring äggledarna vilket försvårar för spermierna att ta sig igenom.

Källa: Specialistläkare Christine Bruse, Karolinska Universitetssjukhuset i Huddinge, www.endometriosforeningen.com, EndoNytt

 

av Catalina Bruna
Fler atiklar inom samma ämne

Det går inte att kommentera.