villhabarn.se
villhabarn.se - för ofrivilligt barnlösa

Vi är alla ganska lika – oavsett sexuell läggning

De har alltid vetat om att de inte kommer att kunna få barn på naturlig väg. Därför är lesbiska par ofta glada, pålästa och väl förberedda när de kommer för att få hjälp att bli gravida.
Stina Järvholm Leg. Psykolog
vid Reproduktionsmedicin, Sahlgrenska Universitets-sjukhuset i Göteborg

Alla par, oavsett sexuell läggning, kommer till reproduktionsmedicin med en gemensam önskan – att få ett barn. Skillnaden för lesbiska par är att de inte kommer med någon fertilitetskris, det vill säga, de har inte försökt att få barn på naturlig väg i flera år och sedan upptäckt att det inte går. De har alltid vetat att de inte kommer att kunna skaffa barn den naturliga vägen.

– De lesbiska paren har en annan livssituation när de kommer till oss. De är glada, väl förberedda och förväntansfulla. Det som kan vara svårt för dem är att det blir mycket sjukvårdsmiljö och väntetider, säger Stina Järvholm, psykolog på Reproduktionsmedicin på Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg.
Det har gått fyra år sedan det blev lagligt i Sverige med insemination för lesbiska kvinnor. Stina Järvholm ser inte att det har inneburit någon direkt ökad belastning för henne, i egenskap av psykolog. Ganska få lesbiska par söker hennes hjälp i samband med sina besök på kliniken.

– De som kommer till mig är i de fallen där det inte går som man har tänkt sig – när det inte blir något barn. Men i det fallet är ju känslorna väldigt lika för alla. Man längtar efter ett barn som inte kommer – hur man reagerar på det är mer från individ till individ och beror inte på vilken sexuell läggning man har, säger Järvholm.
Hon tycker att man ska vara observant på vad som kan hända i en relation när man i en positiv sak, hamnar i sjukvården och det vardagliga livet får anpassas efter behandlingar och cykler. När det sedan visar sig att kroppen inte fungerar som den ska, då är det svårt – för alla människor.

Fördomar
Många homosexuella får brottas med fördomar om att de inte borde få skaffa barn. För de par som kommer till reproduktionskliniken är den frågan redan utagerad.

– De som är här har bestämt sig för att de vill ha ett barn, oavsett vad omgivningen tycker, den saken är redan klar, liksom vem av kvinnorna som ska bära barnet. Det är ingenting de behöver min hjälp för att komma fram till, säger Järvholm.
När homosexuella par får barn, vet alla i omgivningen att de har gått igenom en insemination. Det kan vara ett stöd att folk vet men det kan också vara svårt när det ”svåra framställs som enkelt”.

– Många tycker att det bör vara lättare för lesbiska par eftersom det är två som faktiskt kan bära barnet och på så sätt öka chanserna att lyckas. ”Går det inte för den ena så går det för den andra”, men sådana här saker är aldrig enkla. Det handlar mycket om drömmar och längtan att få bära och föda ett barn – existentiella frågor. Det är inte enkelt, säger Järvholm.

 

av Catalina Bruna
Fler atiklar inom samma ämne

Det går inte att kommentera.