villhabarn.se
villhabarn.se - för ofrivilligt barnlösa

PCO & PCOS, vad är vad?

PCO är namnet på en speciell äggstockstyp.
PCOS en förkortning för polycystiskt ovariesyndrom, ett ärftligt tillstånd.

PCO är namnet på en speciell äggstockstyp. Många små äggblåsor ligger på rad i ytterkanten av äggstocken ungefär som ett pärlhalsband. Utseendet hos äggstockarna beror på ökad produktion av manligt könshormon. Man kan ha sådana äggstockar utan att få några symtom. Vanligast är att PCO upptäcks vid en ultraljudsundersökning. Om kvinnan har PCO men inte några andra symtom och mensen är regelbunden saknar det klinisk betydelse.

PCOS är en förkortning för polycystiskt ovariesyndrom och är ett ärftligt tillstånd. Äggstockarna har det typiska utseendet med många små äggblåsor. Det finns ägganlag i blåsorna men hos en del kvinnor med PCOS utvecklas inte äggen fullt ut. Ägglossningen kan då bli oregelbunden eller helt utebli vilket oftast visar sig i form av mensrubbningar. Äggstockarna är också förstorade. Syndromet ger många olika symtom och kvinnan kan ha ett eller flera av dessa. Det finns ingen behandling som botar PCOS men det går att motverka och lindra symtomen.

Symtom vid PCOS:

  • Störning i ägglossningen, oregelbunden mens eller ingen mens alls
  • Ökad produktion av manligt könshormon
  • Svårighet att bli gravid
  • Ökad behåring på kroppen och i ansiktet
  • Acne
  • Övervikt och bukfetma

 

av Kerstin Fredholm

Fler atiklar inom samma ämne

Det går inte att kommentera.