villhabarn.se
villhabarn.se - för ofrivilligt barnlösa

Krönika: Ensamstående kvinnor med barnlängtan

Hur ska de som längtar efter barn men inte hittat rätt man eller kvinna göra? Är det möjligt att skaffa barn ändå?

Hur många kvinnor finns det inte som börjar närma sig fyrtio men ännu inte hittat någon att göra barn med? Att längta efter barn trots att man är singel är inte konstigt. Inom tio år är det sannolikt fullt accepterat och naturligt med ensamadoptioner, laglig spermadonation till ensamstående kvinnor och resonemangsfamiljebildning. Men ännu är vi inte riktigt där.

Idag lever många i familjekonstellationer som inte ser ut som den traditionella kärnfamiljen. Många skiljer sig och gifter om sig. Barnen får halvsyskon, extramammor och extrapappor. En del kvinnor lever utan man men med flera barn som har olika fäder. Homosexuella och ensamstående skaffar barn.

Då jag träffar ensamma kvinnor utan barn brukar jag ibland fråga om de inte längtar efter barn och om dom skulle kunna tänka sig att skaffa barn på egen hand? Frågan är känslig men oftast blir det bra samtal. Om deras egna och andras fördomar, om okunskap hur man går till väga. Ensamma män talar jag mer sällan med. Men under senaste åren dyker deras röster allt mer ofta upp.

Visst är ett traditionellt äktenskap med mamma, pappa, barn vanligast. Men det finns andra sätt att leva på. Vårt samhälle ser inte ut som för femtio år sedan.

Eftersom jag själv under många år kämpade med att inte kunna få barn så är jag mer än väl bekant med längtan efter att bli förälder. Om jag i dag hade varit i fyrtioårsåldern och inte hittat någon man att bilda familj med så hade jag tveklöst försökt att skaffa barn ensam.

Problemet är att ensamstående i Sverige är hänvisade till kliniker utomlands där man endast kan få inseminering med sperma från anonym donator, och det är olyckligt. Varje människa har rätt att få veta sitt biologiska ursprung. Den svenska lagen som säger att det enbart är heterosexuella, gifta/sammanboende par eller lesbiska kvinnor som är partner med en annan kvinna som har tillgång till insemination är omodern och diskriminerande.

 

av Ingela Johansson Rosander
Fler atiklar inom samma ämne

Det går inte att kommentera.