villhabarn.se
villhabarn.se - för ofrivilligt barnlösa

Varför behöver kvinnor få donerade ägg?

Ungefär 200 till 300 kvinnor per år i Sverige behöver äggdonation för att kunna föda barn. Orsakerna kan vara sjukdom eller annat som gör att kvinnan inte har egna ägg. Men dessutom tillkommer ett okänt antal kvinnor som exempelvis genomgått flera IVF-behandlingar med egna ägg, men där det visat sig att äggen är av för dålig kvalité. Då kan det i praktiken handla om tusentals par som kan komma att behöva äggdonation.

De vanligaste orsakerna:

  • Turners syndrom, vilket innebär att kvinnan har en kromosomavvikelse. Syndromet gör att kvinnan inte har några ägg eller att hon har få omogna ägg, vilka inte kan befruktas.
  • Tidigt klimakterium, vilket drabbar en procent av alla kvinnor under 40 år. Kvinnan har då inga ägg kvar. En orsak till tidigt klimakterium kan vara att man reagerar mot sina egna ägg, en så kallad autoimmun reaktion.
  • Endometrios, som innebär att slemhinnan från livmodern växer ut i buken, vilket leder till smärtor och sammanväxningar i vävnaderna i magen. Äggstockarna måste ibland tas bort.
  • Cancer i äggstockarna, Hodgkins sjukdom och leukemi som behandlas med strålning, cellgifter och/eller operation. Äggstocksfunktionen blir förstörd eller så tas äggstockarna bort.
  • Genetiska ärftliga sjukdomar som man inte vill föra vidare.
  • FSH-receptordefekt i äggstockarna, vilket leder till att de inte svarar på stimulering av hormonet FSH, eller så kallat follikelstimulerande hormon. Stimuleras inte äggstockarna av FSH mognar inte äggen.

 

av Helena Mayer

Fler atiklar inom samma ämne

Det går inte att kommentera.