villhabarn.se
villhabarn.se - för ofrivilligt barnlösa

Tidiga missfall

Kvinnan märker att hon blöder från slidan. Det är så de flesta missfall upptäcks. Blödningen fortsätter i regel under några dagar. Den ena dagen kommer det mera blod, den andra mindre. Sedan brukar blödningen öka. Ibland känner kvinnan värk i magen och ryggen, ungefär som vid mens, men inte alltid. Det händer också att missfallet sker väldigt snabbt, utan tidigare symtom.

I en del fall konstateras missfallet vid en rutinkontroll. Ultraljudet visar att fostrets hjärta inte slår. Kvinnan behöver inte ha känt att något varit på tok.

Ofarliga blödningar och farliga
Småblödningar under graviditeten är relativt vanligt och behöver inte vara början till missfall. Moderkakan kan ha lossnat lite och vara orsak till blödningen. Så många som 25-30% av alla kvinnor råkar ut för blödningar under graviditeten. I hälften av fallen slutar blödningen efter ett par dagar och graviditeten fortsätter normalt. Om ultraljudsundersökningen visar att fostrets hjärta slår är prognosen god.

Om det är en liten blödning kan kvinnan ta det lugnt och avvakta ett tag. Det är inte nödvändigt att åka in akut till sjukhuset men man ska ändå alltid kolla upp vad blödningen beror på. Om det däremot gör ont eller är en riklig blödning ska man alltid åka direkt till sjukhus för att få veta orsaken. Det kan vara ett utomkvedshavandeskap som kräver snabb behandling men i regel handlar det om mindre farliga tillstånd, även om kvinnan blöder mycket.

En blödning är med andra inte alltid detsamma som ett hotande missfall. Om det verkligen handlar om missfall går det inte att stoppa. Då är det en process som startat med ett bestämt förlopp. När ett missfall sätter igång är fostret i de flesta fall redan dött. Det kan ta uppemot en vecka innan blödningen börjar. Ett graviditetstest ger inget säkert besked i den här situationen eftersom det kan visa positivt även när blödningen kommit igång. Kroppen fortsätter att avsöndra graviditetshormon ännu ett tag.

’Missed abortion’ eller uteblivet missfall
Det innebär att det blev inget missfall omedelbart när fostret dog. Fostret ligger kvar en tid i livmodern innan det stöts ut. I och med användningen av ultraljud har man konstaterat att detta är det vanligaste förloppet vid missfall. Termen ’missed abortion’ började användas före ultraljudets intåg och har sedan hängt med. Trots att fostret är dött kan moderkakan fortsätta att växa ytterligare några veckor.

Olika kvinnor reagerar olika vid ”missed abortion”. En del kvinnor fortsätter att känna sig gravida. Andra märker att det är något som inte stämmer och de vanliga tecknen på graviditet försvinner. Brösten blir till exempel mindre. Den här typen av missfall inträffar vanligen före den tolfte graviditetsveckan.

Druvbörd
Detta är en ovanlig orsak till missfall. Fostret utvecklas normalt de första veckorna men efter fem -sju veckor börjar fostret tillbakabildas. Druvbörd innebär att moderkakan förändras och bildar vätskefyllda blåsor, ungefär som små vindruvor. Blödningar kan vara första tecknet men druvbörd upptäcks också lätt vid ultraljudsundersökningar. Druvbörd är en form av tumör. Normalt innebär druvbörd inga komplikationer på sikt.

Ofostrigt ägg
På engelska heter det ’bligthed ovum’ vilket kan översättas med ungefär misslyckat ägg. Fostret utvecklas normalt den allra första tiden men sedan går det snett och fostret dör. Moderkaka och forsterhinnor fortsätter emellertid att växa och det kan ta ganska lång tid innan kvinnan märker något. Med hjälp av ultraljudsundersökning kan man konstatera om det finns ett foster eller ej.

 

av Kerstin Fredholm
Fler atiklar inom samma ämne

Det går inte att kommentera.