villhabarn.se
villhabarn.se - för ofrivilligt barnlösa

Utomkvedshavandeskap

Inom sjukvården kallas utomkvedshavandeskap ofta för ’X’ vilket är en förkortning av extrauterin graviditet och betyder en graviditet utanför livmodern.

Vid utomkvedshavandeskap växer embryot fast utanför livmoderhålan, oftast i en av äggledarna. Efter befruktningen som normalt sker i äggledaren transporteras ägget till livmodern och sätter sig i livmoderslemhinnan. Vid ett utomkvedshavandeskap avbryts den här transporten och ägget kommer aldrig fram. Det kan bero på att äggledaren är skadad sen tidigare, till exempel genom infektion, och att det har uppstått ett ärr som hindrar ägget att passera.

Klamydia är en sådan infektion som kan leda till äggledarinflammation. Därför är det också vanligare med utomkvedshavandeskap idag än förr när klamydia inte förekom så ofta. Kvinnor som använder spiral löper också högre risk att råka ut för utomkvedshavandeskap. Om ägget börjar växa i äggledaren så ryms det så småningom inte. Kvinnan känner en intensiv smärta och det börjar blöda. Detta brukar inträffa omkring den sjätte graviditetsveckan.

Äggledaren kan spricka och är då förstörd för alltid. Det uppstår en kraftig blödning i buken. Detta är ett farligt tillstånd som kräver operation. Idag är operationsmetoderna säkra och risken är liten för kvinnan.

Graviditeten kan också upphöra utan att äggledaren brister. Embryot bryts ner och vävnaden försvinner av sig själv efter ett tag. I sådana fall är det inte alltid nödvändigt att operera. Även om den ena äggledaren är skadad är det möjligt att bli gravid på nytt.

 

av Kerstin Fredholm

Fler atiklar inom samma ämne

Det går inte att kommentera.