villhabarn.se
villhabarn.se - för ofrivilligt barnlösa

Fakta: Nedfrysning av obefruktade ägg

Vid nedfrysning av obefruktade ägg används så kallad vitrifieringsteknik. Tekniken innebär att äggen blixtsnabbt fryses ner till -196 grader med hjälp av flytande kväve. Runt 90 procent av de nedfrysta äggen klarar upptiningen och de ägg som överlever har i princip lika bra förutsättningar som färska ägg.

Svenska universitetssjukhusen har använt sig av tekniken i ett antal år redan, men enbart för patienter som har medicinska skäl att frysa ner ägg, till exempel kvinnor som ska genomgå en cancerbahendling.

Sedan hösten 2011 erbjuder Nordic IVF Center vid Göteborgs Kvinnoklinik även
behandlingen till kvinnor som av sociala skäl vill förlänga sin fertila period. Fertilitetscentrum vid Carlanderska i Göteborg räknar med att starta en liknande verksamhet till hösten 2012.

Rekommenderad åldergräns för behandlingen är 40 år och äggen måste användas innan kvinnan fyllt 45.

Priset för en behandling vid Göteborgs Kvinnoklinik är idag 30000 kronor. Då ingår ett års frysförvaring. Efter det kostar frysförvaringen 5000 kronor per år. I priserna ingår inte kostnaderna för mediciner.

 

av Karin Tideström

Fler atiklar inom samma ämne

Det går inte att kommentera.