villhabarn.se
villhabarn.se - för ofrivilligt barnlösa

Mot alla odds föddes Astrid

När Villhabarn intervjuade Annika Hedin hösten 2010 hade hon under tio års tid varit gravid åtta gånger och fött Maja, ett levande friskt barn. Fem graviditeter hade slutat i tidiga missfall och en med abort på grund av kromosomfel. Svårast av allt var när Agnes, med trisomi 18, dog i magen strax före födseln. Men den bistra statistiken till trots föddes ett år senare lillasyster Astrid.
Läs intervjun här

En tid efter att Villhabarn pratat med Annika Hedin åkte familjen till Kanarieöarna för att få miljöombyte och vila upp sig. Efter det senaste missfallet hade Annika börjat vackla i sin övertygelse om att fortsätta försöka få ett barn till.

– Men innerst inne visste jag att jag inte ville ge upp, säger Annika Hedin.

När de kom hem visade det sig att Annika blivit gravid igen. Känslorna var motstridiga.

– Jag blev väldigt glad, men var krass till att börja med och tänkte att ’vi får väl se hur det går’, samtidigt som jag ändå började få en känsla av att det här kommer att gå bra.

Graviditeten förlöpte trots allt som den skulle och även om Annika tidvis var orolig, så var hon för det mesta avslappnad och lugn. Annika och hennes man Robert valde att inte göra fostervattenprov med tanke på missfallsrisken utan nöjde sig med kub-testet, som visade bra värden. Annika gick också på extrakontroller för att undersöka om moderkakan fungerade som den skulle och att det var bra flöde i navelsträngen. Att de väntade en flicka fick de veta av en barnmorska under ett tillväxtultraljud i vecka 20.

– Jag hade en bra och okomplicerad graviditet, liksom tidigare gånger. Det har nog bidragit till att vi orkat försöka så många gånger som vi gjort, det att jag mått så bra, säger Annika.

När Annika gått en vecka över tiden blev hon igångsatt en tidig morgon. Halv sex på kvällen efter en snabb förlossning föddes Astrid.

– Det var helt fantastiskt! Maja fick jag inte upp på magen när hon kom eftersom hon var medtagen och de sprang iväg med henne. När Agnes kom, som inte levde, tog de ut henne med en gång för att tvätta henne innan vi såg henne. Men Astrid fick komma upp på magen direkt och det kändes väldigt bra. Det är tre helt olika upplevelser och det blev som ett avslut. Dessutom var jag utvilad innan och hade inte gått med förvärkar i flera dagar, som med Maja.

Nu är Astrid sex månader och familjen har börjat hitta nya rutiner tillsammans i villan hemma i Lerum.

– Maja som snart är åtta år har varit väldigt svartsjuk vilket är förståeligt eftersom hon varit ensambarn så länge. Dessutom har hon varit enda tjejen i släkten till nu. Men hon är glad för sin lillasyster och var så lycklig när hon fick komma till sjukhuset med sin mormor och hälsa på.

I hjärtat har Annika tre barn. Men hon väljer inte alltid att berätta det för den hon möter.

– Jag tycker inte att det är jobbigt att berätta om Agnes och att hon skulle varit fyra år. Men ibland tror jag att den jag pratar med skulle tycka att det vore jobbigt, så det beror på vilket slags människa man pratar med. Men Maja är väldigt noga med att berätta hur många vi är inklusive katter och kaniner och Agnes är alltid med.

När Annika Hedin tänker tillbaka på tiden som gått känner hon att detta var värt allt som de gått igenom.

– Vad lyckligt lottade vi är att det blev ett barn till! Det är klart att jobbiga upplevelser påverkar hela livet. Efter varje missfall har jag varit förtvivlad, men så när en tid hade gått så kom ändå tanken på att vi i alla fall skulle kämpa på och försöka igen. Men det är klart att jag inte vet hur det hade varit i dag om det inte löst sig till slut. Jag fyller ju dessutom 40 år i höst.

Hon tycker att allt som hänt bundit henne och Robert starkare samman, att de har utvecklats mycket som människor och är mer rädda om varandra.

– Robert har blivit mer öppen och närvarande, han värderar familjen och sig själv högre och har blivit mer försiktig med sig själv. Jag å min sida känner mig mer fri idag sedan jag insett att man inte kan kontrollera livet, saker händer bara utan att man kan påverka det, man får ett sjukt barn som dör.

Har du några råd till andra i samma situation?
– Prata med varandra, prata med andra, håll det inte inom dig och skäms inte. Jag ville inte hålla det hemligt och när jag började prata om det visade det sig att de flesta i min omgivning hade haft ett missfall. Det kändes lättare på det sättet att missfallen inte var exceptionellt för mig, säger Annika och fortsätter:

– Det värsta man kan säga till någon som har svårt att bli gravid är ”Slappna bara av så blir du gravid”. Det är som ett hån. För det kan man inte göra i den stressade situationen när man ser gravida överallt och tror att det går så lätt för alla andra. Visst kan man försöka tänka positivt, men ändå tillåta sig att må dåligt över sin situation. Är man förtvivlad får man försöka ta sig ur det själv eller med hjälp av andra. För mig har det hjälpt att läsa och prata mycket med vänner.

Hur upprätthåller man lusten och glädjen i sexlivet när man under så många år försöker bli med barn?
– Det är klart att det kan bli mekaniskt. I perioder har vi bestämt att ”nu försöker vi inte” och har därmed tagit semester från själva babygörandet och till och med haft skyddat sex. Efter att jag gjorde abort i vecka tolv då fostret hade Downs syndrom höll vi upp ett helt år, bara för att få leva lite och tänka på annat. Kroppen ska ju också orka med att vara gravid, man kan ju inte pressa sig hur hårt som helst.

Alla Annikas graviditeter kom till spontant utom en då Annika och Robert gjorde provrörsbefruktning för att se om det blev någon skillnad mot att bli gravid spontant, men det slutade med ett väldigt tidigt missfall. Paret har kvar ett nedfruset befruktat ägg på Carlanderska sjukhuset i Göteborg, som får ligga där i ett år till, men troligtvis kommer det inte att användas.

Vill ni försöka få fler barn?
– Vi känner oss ganska nöjda och jag tror inte vi kommer att försöka skaffa fler barn. Inte för att vi inte vill ha fler barn, men efter att Maja föddes har jag varit gravid åtta gånger på sex år. Det har tagit så mycket energi och fokus, även om vi gjort mycket annat också. Nu ska vi göra andra saker och njuta av livet på annat sätt och hinna med de barn vi har.

Annika Hedin vill med sin historia ge andra i samma situation hopp.
– Efter varje gång det inte gick kändes det så hopplöst. Man letade efter svar på varför det inte gick, för läkarna hittade inget fel på oss, så det var ett famlande hela tiden och det gav hopp att läsa om andra i samma situation och hoppfulla historier.
Trisomi 18, eller Edwards syndrom, är en medfödd kromosomavvikelse som medför missbildningar och utvecklingsstörning. De svåra skadorna hos fostret gör att graviditeten ofta leder till missfall eller avbryts. (Källa: Socialstyrelsen)

KUB-test är ett test för att ta reda på risken för en eventuell kromosomavvikelse hos fostret. Det innefattar en ultraljudsundersökning av fostret och ett blodprov från kvinnan. Blodprovet tas från vecka 9 och ultraljudet kan tas från och med vecka 11. Även den gravida kvinnans ålder och vikt vägs in vid riskbedömningen. (Källa: Akademiska sjukhuset)

Fler atiklar inom samma ämne

Det går inte att kommentera.