villhabarn.se
villhabarn.se - för ofrivilligt barnlösa

Äggdonation i Sverige. Lägesrapport.

Det saknas ägg, kön är lång och åldersgränsen går kring 40. Därmed är det i dag få kvinnor i Sverige som får chansen att bli gravida med äggdonation.

Under 2011 gjordes 215 ivf-behandlingar med färska donerade ägg. Vid ytterligare 187 tillfällen användes tidigare frysta embryon med donerade ägg.
Siffrorna motsvarar inte antalet individer, samma kvinna kan ha gjort flera behandlingar.

Totalt ledde behandlingarna till (99 graviditeter) och 78 födda barn.
Det visar nyligen släppta siffror från det nationella kvalitetsregistret för assisterad befruktning, QIVF.

Äggdonationsbehandlingar får endast göras på landets universitetskliniker. Åldersgränsen för att ta emot en äggdonation är max 37-41 år för kvinnan och max 56 år för mannen. Statens medicinsk etiska råd uttalade i våras att det är olämpligt med fasta åldersgränser eftersom människor åldras individuellt.

Ofta tillåts tre behandlingar, men i den kvoten ingår även vanliga ivf-behandlingar. Något som Outi Hovatta, professor i obestetrik och gynekologi vid Karolinska institutet, är kritisk till.

– Först måste vi prova med vanlig ivf. Ett misslyckande bevisar inget, efter två gånger vet vi ungefär om det här är en kvinna som måste ta emot en äggdonation. Och då har hon bara en cykel kvar.

– I andra länder, som i Finland där jag kommer ifrån, kan kvinnan sedan gå till privata kliniker. Men i Sverige måste äggdonationer göras på universitetssjukhus.

– Det här är en minoritet som bara lider för att andra har valt att bestämma hur många chanser de ska få. Det känns inte humant och rättvist, säger Outi Hovatta.

Hon anser också att den svenska åldersgränsen på 40 år är för lågt satt, gränsen borde inte vara så strikt utan mer sättas i relation till kvinnans fysiska hälsa.

Vid en äggdonation genomgår både donatorn och det mottagande paret en utredning där samtal med beteendevetare ingår. Äggdonation är tillåtet i Sverige sedan 2003. Men det råder stor brist på donatorer, vilket gör att väntetiden är cirka 1, 5 år. För den som har en egen donator kan behandlingen ges efter cirka sex månader.

Fakta: QIVF och Statens medicinsk etiska råd.

Rapport från kvalitetsregistret ”Donerade gameter 2011”
http://www.ucr.uu.se/qivf/index.php/behandlingsresultat

 

av Annika Folcker

Fler atiklar inom samma ämne

Det går inte att kommentera.