villhabarn.se
villhabarn.se - för ofrivilligt barnlösa

Embryodonation

En embryodonation, eller en embryoadoption som det även kallas, innebär att befruktningen sker utanför kroppen med både donerade ägg och spermier.

Metoden är tillåten i många europeiska länder, men förbjuden i Sverige i enlighet med 3:e paragrafen i Lag (2006:351) om genetisk integritet m.m:

3 § Om kvinnan är gift eller sambo, får ett befruktat ägg föras in i kvinnans kropp endast om maken eller sambon skriftligen har samtyckt till det. Om ägget inte är kvinnans eget, ska ägget ha befruktats av makens eller sambons spermier.

Om behandlingen avser en ensamstående kvinna, ska ägget vara kvinnans eget. Lag (2016:18).

Embryorna kan komma från par som har gjort IVF-behandlingar och efteråt fått embryon över i frysen. Paret kan välja att donera dessa embryon, som sedan används av par eller singeltjejer som av olika orsaker inte kan bli gravida. De finns också kliniker som använder ägg- och spermadonatorer från par som inte har gjort en IVF-behandling, då de menar att detta minskar risken för överföring av fertilitetsproblem till nästa generation.

Embryodonation kallas ibland även embryoadoption.

Fler atiklar inom samma ämne

Det går inte att kommentera.