villhabarn.se
villhabarn.se - för ofrivilligt barnlösa

Intervju med Sara Akhavan, sjuksköterska på kliniken IVF Cypern

Sara Akhavan, sjuksköterska och svensk samordnare för kliniken IVF Cypern.

Berätta om kliniken och dig själv:
– Det är en av de äldsta och samtidigt den mest moderna och välutrustade kliniken på norra Cypern. Här jobbar flera specialister, alla med kompetens och erfarenhet inom sina respektive områden. Kliniken har också ett eget genetiklaboratorium, vilket är väldigt viktigt för patientsäkerheten.

– Beroende på resultatet av en infertilitetsutredning krävs oftast andra behandlingar för att maximera chansen för en lyckade IVF. Vi följer senaste beprövade behandlingar i världen och har unika metoder inom olika områden. Ett exempel är Endometrial/Ovarian PRP, en föryngring av äggstockar och livmoder vid bland annat 40 plus-graviditet. Andra exempel är Cytoplasmic Tandem IVF, Mini IVF, stamcellsterapi och kirurgiska spermextraktioner. Vi erbjuder alltid gratis konsultation och fasta priser.

– Själv har jag arbetat som sjuksköterska i 27 år och med Medical Turism sedan 2015. Mitt kontor finns i Stockholm. Jag ger rådgivning och information till patienterna. Jag sköter alla kontakter mellan dem och kliniken på Cypern. Jag ordnar flyg, hotellboende med mera. Kort sagt, allt som kan underlätta för patienterna.

Hur går det till när någon kontaktar dig?
– Grunden för all IVF är en bra utredning. Och här är vi noggranna. Vi samlar in patientens alla uppgifter, journaler, provsvar med mera, som sedan skickas kodade till kliniken. Vid behov gör vi kompletterade utredningar och tar nya prover. Det här görs för att ge läkarna bästa möjliga underlag för att bedöma vilket behandlingsalternativ som passar bäst. Det görs också för att göra vistelsen på Cypern så kort som möjligt.

Vilka vänder sig till dig och kliniken på Cypern?
– Till oss kommer de som gått igenom ett eller flera misslyckade IVF i Sverige. En särskild grupp är kvinnor över 40 där vi erbjuder flera moderna och framgångsrika behandlingar.
– Ytterligare en är de som önskar välja sitt ofödda barns kön före graviditeten. På IVF Cypern erbjuds detta alternativ till två grupper av patienter. En grupp är par som vill välja sitt barns kön på grund av att det finns en känd könsbunden sjukdom i släkten. Andra gruppen är par som redan har barn av ett kön och vill balansera sin familj genom ett könsval.

Hur ser du på att könsval inte är tillåtet i Sverige?
– Vår ideologi är att alla individer, oavsett civiltillstånd och ålder, själva har rätt att bestämma över sina val. Utifrån sina egna etiska värderingar har man själv rätt att välja lösningar för en ofrivillig barnlöshet.
– Jag känner personligen väldigt mycket för den här gruppen. Jag har hört deras berättelser, där det finns oerhört starka känslor bakom att man tar det här initiativet. Om vi kunde sätta oss in i andra människors känslor, så skulle mycket vara bättre här i världen.
– Att välja det ofödda barnets kön före graviditeten betyder ju inte att man väljer bort ett kön eller dödar ett embrio.

Till sist, vill du tillägga något?
– Det kan väl vara att det känns fantastiskt att kunna hjälpa människor som drabbats av ofrivillig barnlöshet. Jag möter så många fantastiska människor, jag får så många tack och så mycket positiv respons.

Mer information:
www.ivfcypern.se

 

Text: Weine Ahlstrand

Fler atiklar inom samma ämne

Det går inte att kommentera.