villhabarn.se
villhabarn.se - för ofrivilligt barnlösa

Seminarium i Stockholm om Surrogatmödraskap

Organisationen Growing Families med huvudkontor i Sydney, Australien, arrangerar nu för tredje gången ett seminarium i Stockholm om surrogatmödraskap. Men hur kommer det sig att man just väljer att komma till Stockhom igen?

Sam Everingham är Global Director, BSc MA MPH, på Growing Familes:

– Svenskar tillhör de som mest har använt möjligheten till surrogatmödraskap utomlands. Att få barn via en surrogatmoder har även större acceptans i Sverige än i många andra länder. En undersökning för två år sedan visade att 89% av de tillfrågade ställde sig positiva till att surrogatmödraskap skulle kunna göras i Sverige, och 79% gav sitt stöd för att det även kunde ske utomlands under förutsättning att landet i fråga skyddade kvinnans rättigheter.

Sam säger att det är väldigt uppmuntrande att se tre svenska riksdagsledamöter lämna en motion om altruistiskt surrogatmödraskap, Motion 2019/20:3373 av Alexandra Anstrell m.fl. (M)

– Länder som Storbritannien, Australien, USA, Kanada, Sydafrika, Hongkong och Grekland har visat att en framgångsrik altruistisk lagstiftning kan bidra till att göra det möjligt för släktingar och vänner att hjälpa infertila par att bilda familj. En sådan lagstiftning är nödvändig eftersom den även ger en legitimitet till surrogatmödraskap och en möjlighet att föra över föräldraskapet från surrogatmodern till mottagaren, säger Sam.

Linnea Häggmark erbjöd sig att hjälpa sin bror och svägerska.

Han säger att ”Föreningen för Surrogatmödraskap” (surrogat.nu) har betytt mycket för kampen om att tillåta altruistiskt surrogatmödraskap i Sverige och berättar att den svenska mamman Linnea Häggmark är ett fint exempel på hur det kan gå till med surrogatmödraskap:

– Hon ville hjälpa sin bror och svägerska som hade svårt att bli föräldrar. Linnea erbjöd sig att bära deras barn. De kan verka galet, men alla tre fick resa hela 3300 km till Tbilisi i Georgien för att göra den nödvändiga IVF-behandlingen, eftersom den inte tillåts i Sverige. Georgien är en av få länder i världen (tillsammans med USA, Kanada, Ukraina, Grekland och Ryssland) som har lagar som skyddar utländska medborgare som får hjälp via surrogatmödraskap.

Growing Families har genomfört seminarier i Stockholm de senaste åren och samlat surrogatmödrar, föräldrar, experter m.fl. för att diskutera och utbilda i detta intima och komplexa ämne.

– I min roll för den globala icke-vinstdrivande utbildningsaktören Growing Families (tidigare: Families Through Surrogacy) så vet jag att man måste närma sig ämnet med ömsesidig respekt, integritet, närhet och kärlek. De dussintals surrogatmödrar som jag känner är mogna, självsäkra kvinnor som bestämmer sig för att hjälpa ett annat par. Deras huvudsakliga motiv är att hjälpa en annan människa som de känner sympati för att bli förälder. För de surrogatmödrar som inte tidigare har känt sina mottagare, visar akademisk forskning att de motiveras av glädjen och den vänskap som ett surrogatmödraskap innebär, säger Sam.

I brist på andra alternativ vänder sig fler och fler utomlands för att få hjälp. Nya alternativ för att bli förälder via surrogatmödraskap växer fram i Columbia, Cypern och på flera andra håll. Sam välkomnar alla att besöka deras seminarie i Stockholm den 14 november i år. Då kommer man att belysa de senaste alternativen för att bilda familj via USA, Ukraina och Ryssland och man får träffa experter och föräldrar som delar med sig av sina erfarenheter.

– För infertila och homosexuella singlar och par, likväl som deras familjemedlemmar och potentiella surrogatmödrar, är det viktigt att höra från andra om vad de kan förvänta sig. Att skapa familj är en så viktig fråga, man behöver lära sig mer och ta del av andras erfarenheter.

Läs mer om seminariet på Growing Familes hemsida

Följ Growing Familes på deras blogg

Fler atiklar inom samma ämne

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras.

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

I agree to these terms.