villhabarn.se
villhabarn.se - för ofrivilligt barnlösa

Charlies Friends Foundation

Uppdatering: Sedan artikeln skrevs har föreningen valt att förlänga sitt arbete ytterligare ett år och även vara verksamma under 2022. Det är på grund av det rådande världsläget och att man inte har kunnat ordna aktiviteter i den utsträckning man önskat.

De ska cykla och samla in pengar för att fler ska kunna bli föräldrar med hjälp av IVF behandling. ”Vi vill att fler ska få bli kallade mamma och pappa”

Charlies Friends Foundation är en ideell cykelförening vars mål och syfte är att hjälpa par att bilda familj med IVF behandling, provrörsbefruktning. Namnet till Charlies Friends kommer från namnet på Emil och Anas son som kom till med hjälp av IVF och som indirekt kommer bli vän med de förhoppningsvis kommande barnen.

Hur fick ni idén till Charlies Friends?

”I grund och botten började Charlies Friends Foundation som ett sätt, framförallt för mig, men även för min fästmö, att bearbeta vår egen ofrivilliga barnlöshet”säger Emil. ”Vi fick Charlie via IVF för tre år sedan och känner väldigt starkt för att denna behandling finns. Samtidigt insåg vi vad det innebär att kämpa med alla de känslor det medför att vara ofrivilligt barnlös”

Emil fortsätter berätta, ”Eftersom jag har ett gediget cykelintresse så skapades idén att kombinera cykling med att samla in pengar. Pengarna vill vi använda till att hjälpa de som inte har råd med privata försök och inte har möjlighet till fler IVF försök via landstinget. Vi vill helt enkelt att fler ska få bli kallade mamma och pappa. Att hjälpa andra att bli föräldrar är också ett sätt för oss att bearbeta vår egen ofrivilliga barnlöshet.”

Cykellopp och aktiviteter

För att kunna genomföra projektet kommer Charlies Friends Foundation att vara med vid olika cykellopp och aktiviteter. Där ska de sprida sitt budskap och samla in donationer, stora som små, men framförallt uppmärksamma IVF och ofrivillig barnlöshet.

”Vi kommer bära vår logga under cykellopp som till exempel Cykelvasan i augusti och Vätternrundan i juni. Vi ska även öka uppmärksamheten om IVF och ofrivillig barnlöshet via sociala medier, idag finns vi på Instagram och Facebook” berättar Emil. ”Vi vill synliggöra den tabu som finns kring ofrivillig barnlöshet. Den fysiska och psykiska stressen som följer med ofrivillig barnlöshet vill vi ska minska genom att fler och fler ska kunna prata om det öppet. Vi hoppas att med vårt arbete kunna underlätta en del av den psykiska stressen genom att hjälpa till med den ekonomiska biten.”

Charlies Friends har precis inlett ett samarbete med Nordic IVF, ett bolag med tre privata fertilitetskliniker i Stockholm, Göteborg och Malmö. De par vi har möjlighet att hjälpa kommer få behandlingar hos någon av Nordic IVFs kliniker. Vi kommer först och främst rikta in oss på par som inte har några barn alls. Både vi och Nordic IVF kommer delge information om varandras verksamheter.  Allt överskott från sponsorer ska gå till att hjälpa till med IVF behandling och vi hoppas innerligt på att kunna hjälpa så många som möjligt.

Cykelevent sommaren 2021

Det sista stora eventet på insamlingen kommer att bli i juli 2021. ”Vi kommer att cykla genom Storbritannien, från Lands End som ligger vid Englands sydspets till John O´Groats som är Skottlands Nordspets. Detta kommer att pågå i sju dagar och under dessa sju dagar kommer det ske olika auktioner som man kan buda på samt följa oss på olika sätt via socialamedier. Varför det blev just Storbritannien är pga. att vi alltid haft England och London nära våra hjärtan. Dit har vi alltid åkt för att kunna känna ett lugn och få en paus i livet.”

Under hösten 2021 ska man kunna skicka in sin ansökan där man beskriver sin situation. Information kring ansökan kommer finnas på Instagram och Facebook. När det stora projektet i Storbritannien avslutats kommer hösten ägnas åt mindre aktiviteter samt bokslut. Därefter kan de säkerställa budgeten och se hur många par de har möjlighet att hjälpa.

”Vi vill givetvis att så många som möjligt ska följa oss och dela vår information vidare. Ju mer vi hörs och syns, desto större chans har vi att få in fler donatorer och sponsorer och på så sätt kunna hjälpa fler.”

Följ Charlies Friends Foundation och insamlingen på Facebook och Instagram.
Vill du swisha ett bidrag så är nr. 123 573 05 44

Fler atiklar inom samma ämne

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras.