villhabarn.se
villhabarn.se - för ofrivilligt barnlösa

Jul igen…som ofrivilligt barnlös

Snart är julen här, en högtid som ofta känns extra jobbig och medför många känslor för alla som är ofrivilligt barnlösa. För en del kommer julen som ett ovälkommet avbrott i behandlingen eller dagar som förlänger väntan på att behandlingen ska börja. Julen kan vara en högtid full av ljus och värme men också en högtid som blir en känsla av utanförskap och påminnelse av det man saknar.

Vi bad Linda Malm, samtalscoach och Tina Börjesson, samtalsterapeut ge några råd för hur man ska kunna förbereda sig och hantera julen och allt det som högtiden kan föra med sig.

Längst ner hittar du länkar till mer information om Linda och Tina,
där hittar du också deras råd i PDF format om du vill ge dem till någon du känner kan behöva dem.


Linda Malm är samtalscoach och initiativtagare till Andra Sidan Tröskeln – föreningen för permanent ofrivilligt barnlösa


Foto: Privat/Lennart Malm

Julen är på ingång, en tid då många känner att sorgen över att vara ofrivilligt barnlös blir starkare. En tid då påminnelsen tydliggörs om att inte vara någons mamma eller pappa. En känsla av att inte passa in i julens sociala sammanhang och en vilja att dra sig undan, samtidigt med en önskan att vara en del av den. Julen i år skiljer sig från tidigare år. Den kan leda till mer ofrivillig ensamhet men också till en möjlighet att faktiskt få komma undan olika tillställningar. Kan årets jul bli en test eller en nystart på hur du vill fira julen. Smärtan som uppstår vid denna tid kan vara en hjälp att gräva lite djupare i själen och se vilka som behov som dyker upp. Lyssna inåt. Det gör ont. Finns där någon glimt av glädje?

Jag är inte den jag var förut. Vem är du nu?

Att leva utan barn innebär en möjlighet att få välja helt utifrån dig själv hur du vill skapa din julstämning. Det är din jul och det är en process att gå igenom för att skapa en jul efter egna önskemål. Idag finns det fler organisationer som möjliggör att kunna köpa julklappar till barn som annars inte skulle få några. Där kan du vara med och göra skillnad, om du vill.

Vad tycker du om med julen? Skulle du vilja skapa en egen tradition? Blir det en julgran julgran med massor av kulor i olika färger, blir det fullt med röda blommor. Om du hittar något som du blir inspirerad av, som du kan känna en passion för, kan du kanske också finna en större mening med julen. Förstärk dina intressen och ta bort de du faktiskt aldrig har tyckt om. Är det svårt att vara släkten till lags? Svårt att fira en jul tillsammans med andra som har barn? Eller kanske lättare när de finns barn med då du kan hänga med dem. Barn utan förväntningar på dig eller som kommer med plumpa frågor. De bara är och med dem kan det vara härligt att se på julen tillsammans. Det är en tid då det kan handla mycket om att ge barnen allt vi själva fick, eller hade velat få, som barn.  

Acceptans är för många det svåraste men samtidigt oundvikligt för att kunna komma vidare och hitta saker att må bra av. Sorgen följer med och kan ta tag i dig när du minst anar det. Kom då ihåg att du inte är ensam att känna detta. Du gör så gott du kan med ett steg i taget. 

Jag tror att det viktigaste är att:

  1. Var snäll mot dig själv!
  2. Prata till dig själv som du skulle pratat med någon du tycker om. 
  3. Försök planera in något du kan se fram emot i januari.  
  4. Skapa en ny tradition på julafton.
  5. Läs, skriv, dansa, sjung, lyssna på musik, promenera. 
  6. Du är inte ensam!
  7. Andas!

Att stötta någon som lever permanent ofrivilligt utan egna barn

Det kan vara svårt att veta vad man ska säga till någon som sörjer sin barnlöshet. Det kan vara svårt att anpassa sig till varandra i juletid. De som har barn kan vilja gå hela vägen med allt vad julen kan innebära med barndomsminnen att föra vidare. För de som aldrig fick barn kan tiden runt julen bli plågsam. 

  1. Ge din vän en möjlighet till en utväg. Istället för att ställa en förväntan att vännen måste komma på en tillställning är det mer omtänksamt att säga att det vore trevligt om hen kunde komma. Då blir det ingen press och hen kan få utrymme att känna efter. 
  2. Att ses i mindre sammanhang kan vara lättare. Bjud in till en fika istället för en stor middag med flera sociala minor att utsättas för. 
  3. Försök att balansera konversationen. Jag tror inte att det spelar någon roll om hur länge sedan det var sedan vi visste att vi inte skulle få barn, ett samtal om födslar eller olika utmaningar med barn kan vara utmanande för någon utan ett barn. Spara de samtalen med andra föräldrar.  
  4. Kolla in ditt FB flöde. Om du inte har gjort vänlistor där du kan dela dina bilder på era små utklädda till spöken eller när de öppnar födelsedagspresenter med sina föräldrar, gör det nu. Det räddar din vän från en lavinartat flöde som kan betyda att din vän slutar att följa dig. 
  5. Uppmärksamma de små stegen din vän gör. Tacka dem för en bok de rekommenderade, ett tv- program du blev tipsad om eller läs om det hen skriver om i en blogg för att visa att du bryr dig om.  Uppskatta varandra för dem ni båda är.
  6. Var stödjande genom att ge utrymme. Utan tvekan, en sak som inte någon som är ofrivilligt barnlösa vill höra är råd. Det inkluderar adoption, surrogat, eller någon annat råd. Säg bara “jag är ledsen”, “vilken skit” det räcker långt. Ge dem utrymme att få bli arga och ledsna är ok.  
  7. Tänk på vilka andra de kan stöta på i ett sammanhang som en julsammankomst. Att vara på en fest med andra nyblivna föräldrar kan bli utmanande. Många försöker att sätta sig i en starkare roll än de känner sig inuti. 
  8. Ge dem möjlighet att skapa nya rutiner.  Det finns en bild av hur julen borde vara men som den inte blev. Det kan vara skönt att få göra något helt annat. Stötta dem som vill göra något annat på julen. 

Linda Malm, Andra Sidan Tröskeln 



 
Tina Börjesson är samtalsterapeut och har sin mottagning, “Shine By Thomasine” i Växjö. Hon har många års erfarenhet av att arbeta med personer som är ofrivilligt barnlösa. 

Foto: Nina Möller/Odd

EN CHECKLISTA för dig som vill lära dig att navigera genom alla fester och träffar under jul och nyår

Ta ut kompassriktningen redan nu, alltså INNAN du är i skarpt läge.
HUR vill du ha Din Jul och ditt Nyår? Vilken KÄNSLA vill du ha?

Fokusera på dina önskemål & förväntningar.
Ta en stund för dig själv. Kryp upp i älsklingsfåtöljen, sätt på lite skön julmusik, blunda och SE den tiden som ligger framför dig så som Du vill att den ska vara i år.

  • Kartlägg din jul och nyår. Vad vet du redan; Är det släktträffar? Glöggfest med vänner? Är det med eller utan barn? Jobbmingel? Nyårsfest med nya människor du inte riktigt känner ännu?
  • VAD behöver Du, just denna gång för att må bra och orka, både före under och efteråt?
  • Ta reda på andras (dina närmaste som partner, familj) förväntningar. Vad har de tänkt?
  • Lägg sedan ut dina pusselbitar du tagit reda på.
    Hur ser det ut?
    Vilka möjligheter finns det att få må bra och kunna se framemot den här julen och nyåret?
    (Tänk på vad som brukar fungera bra och vad som du brukar tycka om)
    Vad behöver du göra för att kunna genomföra det?
    Finns det någon mer som kan hjälpa och stötta dig på vägen?
    Vad behöver du INTE göra denna gång?
    (Alltså sådant du redan vet som drar energi och som inte lämnar efter sig en god känsla)
  • När du sedan ser mer av hela bilden, är den då sådan du önskar eller skapar den fortfarande en dålig känsla? Korrigera! Det är ditt liv, dina känslor, lika mycket din tid och din jul och nyår som någon annans J Ge inte upp din plan förrän den är som du önskar.
    När du säger nej till något som du inte mår bra av, säger du Ja till dig själv och din helande process.
  • Gå igenom din plan/önskan igen, steg för steg. Vad behöver du göra just nu som tar dig mot rätt håll?
    Så hur vet du om du är på väg åt rätt håll? Jo, genom att du tar tempen på de aktiva val du gör; hur kändes det? Tex:
    Obekvämt kanske men du vet ändå att detta kommer att ge dig det lugn du behöver.
    Ovant kanske, men det gör dig glad och stolt att du är lyhörd för dina behov.
    Kanske lätt, och det lämnar en god eftersmak.
  • Allt går inte att planera, men mycket går. Framför allt går det att förbereda sig, att vara lite mer rustad inför situationer som man vet brukar komma upp. Du kan välja. Välja innan VEM du vill vara i den här situationen, VAD du vill svara på obekväma frågor, HUR du vill göra i olika situationer. DET kommer att ge dig en känsla av att Du håller i kartan och kompassen, att du vet vart du ska och är på väg och det i sin tur ger lugn.

Tina Thomasine Börjesson, ICF-Coach och Samtalsterapeut på
Shine By Thomasine

Här kan du läsa mer om Linda Malm och Tina Börjesson
Andra Sidan Tröskeln – föreningen för permanent ofrivilligt barnlösa

Fler atiklar inom samma ämne

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras.