villhabarn.se
villhabarn.se - för ofrivilligt barnlösa

Vi svarar på era frågor…

Genom åren har vi fått många frågor som inte är medicinska, frågor om att träffa andra i samma situation, tips på böcker och poddar, var man kan söka pengar för behandling etc. Vi har samlat en del av frågorna och svaren här nedan. Naturligtvis förändras saker och ting och vill du tillägga något eller du har någon ytterligare fråga så är du välkommen att höra av dig, info@villhabarn.se

Vi fick en fråga från en man som känner att han behöver någon att prata med, någon som är i samma situation och vet vad han går genom, någon som förstår vad det är att vara den som stå sidan om.

Hösten 2020 skapades facebookgruppen ”Ivf för män”. Gruppen är privat vilket innebär att bara medlemmar i gruppen kan se vem som är medlem och vad som skrivs.
”Andra sidan tröskeln” – föreningen för dig som är permanent ofrivilligt barnlös, har också en privat facebookgrupp för män.

”Vi ska göra IVF behandling på privatklinik. Finns det någon fond att söka pengar ur, för att kunna bekosta behandlingen?”

I dagsläget känner vi endast till Charlies Friends Foundation, som delar ut pengar till IVF behandling.
Tidigare har det funnits wabbiefoundation och ivfstiftelsen men de är nerlagda båda två.
Charlies Friends Foundation samlar in pengar med hjälp av cykellopp och evenemang och sponsras bland annat av Nordic IVF. Deras tanke var att dela ut pengar under 2021 men på grund av rådande världsläge så har de skjutit fram det till 2022.

Det finns en artikel om Charlies Friends Foundation här på villhabarn.se under Stöd och Gemenskap/Gemenskap

”Jag har funderat på att bli förälder på egen hand och vill gärna prata med någon annan som är i liknade situation.”

Det finns en förening som heter ”Femmis – Föreningen för frivilligt ensamstående föräldrar med donation”. Information om dem hittar man på deras hemsida, femmis.se.
Det finns också bra poddar som t.ex. ”Jag vill ha barn” och ”Självståendepodden”. Mer information om dem hittar du här på villhabarn.se under Stöd och Gemenskap/Gemenskap

”Jag känner mig så ensam i min barnlängtan och vill gärna få kontakt med andra i samma situation.”

Det finns flera facebookgrupper beroende på var i barnlängtan man befinner sig. Länkar till flera av grupperna hittar du här på på villhabarn.se under Stöd och Gemenskap/Gemenskap

”Jag ska göra äggdonation utomlands med utländsk donator. Blir jag juridisk mamma till barnet?”

Ja, i Sverige är det kvinnan som föder barnet som är den juridiska mamman. Barn och donatorer har inga ekonomiska eller juridiska skyldigheter eller rättigheter gentemot varandra.

”Jag undrar om det finns patientförening i Sverige för ofrivilligt barnlösa?”

Ja, det finns Riksförbundet för Ofrivilligt Barnlösa som samlar alla ofrivilligt barnlösa. Sedan finns det flera föreningar beroende på i vilken situation man befinner sig i. Dessa föreningar hittar du här på villhabarn.se under Stöd och Gemenskap/Föreningar, Organisationer & Nätverk där hittar du även information om Fertility Europe, en europeisk paraplyorganisation för Europas patientföreningar.

”Har jag och min sambo rätt att ta ut betald ledighet vid fertilitetsbehandling?”

Det är arbetsgivaren som bestämmer om ni har rätt till betald ledighet eller måste ta ut semester beroende på vad som står i kollektivavtalet eller vad som är avtalat mellan arbetstagare och arbetsgivare.

”Jag har hört att det finns en speciell dag för oss ofrivilligt barnlösa. När infaller den och är den även för sekundärt barnlösa?”

Ofrivilligt barnlösa dag infaller alltid sista lördagen i maj. Den skapades av Wilda Matilda år 2011 då hon tyckte att alla som längtar barn, oavsett om det är första barnet eller syskon, behöver en dag då ofrivillig barnlöshet uppmärksammas.

Mer om Ofrivilligt barnlösas dag hittar du under ”Stöd och Gemenskap”

”Vi ska göra fertilitetsbehandling och undrar vilken klinik ni kan rekommendera.”

Alla svenska klinikers behandlingsresultat redogörs i det nationella kvalitetsregistrets årsrapport, Q-IVF. Där kan man också se resultat från de patientenkäter som genomförs med jämna mellanrum.

Länk till senaste årsrapporten hittar du här vi villhabarn.se under ”Barnlängtan/Patientupplevelse på svenska IVF kliniker”

Jadå, det finns flera bra poddar om barnlängtan och familjebildning.
Information om en del av dessa hittar du här på villhabarn.se under ”Stöd och Gemenskap/Gemenskap”

”Jag har insett att jag aldrig kommer att bli förälder. Finns det någon förening eller någon grupp där jag kan få träffa andra i samma situation?”

Det finns ett nätverk som heter ”Andra sidan tröskeln” som startade av Linda Malm när hon insåg att hon aldrig kommer bli förälder och sökte information och gemenskap med andra i samma situation.

Läs mer på deras hemsida, www.andrasidantroskeln.se

Fler atiklar inom samma ämne

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras.

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

I agree to these terms.