villhabarn.se
villhabarn.se - för ofrivilligt barnlösa

Julen – en tid med blandade känslor

När man är ofrivilligt barnlös är högtiderna en svår tid. Julen är en tid som ofta innebär att träffa familjen och inte sällan att barnen är i fokus. För mig själv var julen en reflektion över vad man gjort under året, vad som hänt och vad som inte hänt – ännu en jul utan barn.


Det är lättare att hantera svårigheter om man känner sig stark och tar hand om sig själv. Fundera på vad du vill göra under julen, ledigheten och om det kan vara en möjlighet att skapa egna traditioner? Linda Malmö och Tina, Shine by Thomasine, skrev ett inlägg om detta inför julen ifjor.

Om du är barnlängtare denna julen – kom ihåg att vara snäll mot dig själv, kom ihåg att det är du som har huvudrollen i ditt liv. Försök hitta någon som förstår, någon du kan prata med och berätta hur du mår och känner. Som barnlängtare är det vanligt att känna sig väldigt ensam men det finns stöd och det är många som vet exakt hur du känner och hur du mår. Jag vill dela med mig av några tips som kanske kan hjälpa dig under julhelgen. Du tar till dig det du vill, tycker du inte det passar dig då hoppar du över det eller ändrar det utifrån dina förutsättningar.

 1. Unna dig saker som får dig att må bra och vara glad
  Det kan vara att meditera, ligga i soffan och sträcktitta på ”Sagan om Ringen”, ta en promenad, läs en bok eller att köpa en ny snygg outfit
 2. Planera saker som du kan göra med vänner
  Planera saker med vänner som får dig att må bra, exempelvis en god middag ute på restaurang eller hemma. Kanske kan ni starta nya traditioner.
 3. Tänk på allt det fina du har och det positiva i ditt liv
  Skriv tacksamhetslista, en lista med alla personer och saker som är viktiga och speciella i ditt liv.
 4. Fundera på vad du vill lära dig under 2022
  Skriv ner någonting som du vill lära dig under nästa år och vad du ska göra för att nå dit.
 5. Fokusera på andra
  Ibland vill man inte gå på familjemiddag men inte heller sitta själv hemma. Då kan det vara skönt att fokusera på någon annan som behöver hjälp exempelvis en välgörenhetsorganisation som ordnar julmiddagar för ensamma och/eller hemlösa.
 6. Det är okej att säga nej!
  Det är bara du som bestämmer vad du vill eller inte vill göra, det är okej att känna sig ledsen och nedstämd och det är okej att säga nej!
 7. Möta andra i samma situation
  Det är ofta skönt att möta andra i samma situation, det finns flera organisationer och nätverk och olika Facebookgrupper beroende på var i sin barnlängtan man befinner sig

Oavsett vad du gör under julen, eller andra högtider så kom ihåg att ta hand om dig och att Det är du som har huvudrollen i ditt liv!

Ta hand om dig och ha en fin jul!

Fler atiklar inom samma ämne

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras.