villhabarn.se
villhabarn.se - för ofrivilligt barnlösa

1 april – en dag vi inte skämtar bort! Och vad vi hade önskat oss istället!

Hur svårt är det att förstå? Är det så att man inte vill förstå? Eller så får vi kanske inse att man aldrig kan förändra en person som inte vill förstå? Men till de personer som har empati nog för att vilja förstå, kan vi ju ge lite råd och stöd.


I grupper på Facebook och på Instagram spreds budskapen ” det är inte ok att aprilskämta om falska graviditetsbesked” men trots det så dök de upp, till många barnlängtares förtvivlan. Ofrivillig barnlöshet är en sjukdom och jag är nästan tvärsäker på att man aldrig ens tänker tanken att skämta om exempelvis cancer. Sorgen att vara ofrivilligt barnlösa likställs med sorgen att förlora en nära anhörig och då kan man ju ställa sig frågan:
– Hade det varit lämpligt att aprilskämta om ett dödsfall?

Oavsett om det är 1 april, en tisdag i oktober eller lördagskväll i maj så önskar vi alla, barnlängtare, en förståelse från omgivningen. Stödet man vill ha kan se olika ut, det finns inte en universallösning som gäller för alla. Det handlar om så mycket exempelvis var man är i sin process eller hur öppen man är med sin barnlängtan. Det finns dock några gemensamma faktorer som jag har upplevt från alla jag har mött genom åren – önskan att bli lyssnad på och att man inte vill ha tips och råd. Råden om att köpa hund eller att äta det ena eller det andra, de råden kan vi nog alla relatera till. Eftersom vi själva inte vill ha tips och råd så kan det ju kännas lite märkligt att då dela ut tips på hur anhöriga kan bemöta och agera 😊 Men med 1 april i färskt minne och trots att vi hjälptes åt att sprida information om vad vi INTE ville se, så dök de dåliga skämten upp och bland annat av samma personer som fått kritik tidigare år.

Tips och råd till vänner och anhöriga

Nr. 1. Finns där för din vän och lyssna om hen vill berätta. Vila i att ibland vill man inte berätta, ibland drar man en nödlögn om att allt är bra trots att man gråter inombords, bara för att man inte orkar prata om det just då.

Nr. 2. Eftersom barnlängtan, processen och sorgen är olika, fråga hur din vän vill ha stöttning eller om det är något hen behöver hjälp med. Praktiska vardagliga saker kan ibland kännas övermäktiga i barnlängtarens värld där allting kretsar kring läkartider, mediciner, provtagningar och sex på bestämda tider.

Nr. 3. Ge inte råd eller tips, de har vi fått så det räcker. Det är inte din uppgift att lösa barnlängtarens problem.

Nr. 4. Ifrågasätt inte en barnlängtare som tackar nej till en babyshower, ett kalas eller en fest där det finns risk för att utsättas för barn, barnprat eller graviditeter. Men uteslut inte heller personen för att man tänker att man ska skona hen, då blir det istället en ännu större känsla av utanförskap. Låt barnlängtaren själv få avgöra hur hen vill göra och acceptera valet utan att ifrågasätta.

Nr. 5. Försök inte skoja bort barnlängtan. Saker som ”Du kan få mina barn, de är så jobbiga” eller ”Kan du inte skjuta rätt?” är skämt som landar väldigt fel, sårar och gör mer ont än vad de är roliga.

Nr. 6. Det finns faktiskt andra ämne att prata om än barn!

Till sist och den allra viktigaste!
Fråga aldrig om någon är gravid! Om dina misstankar stämmer så kommer du att få reda på det förr eller senare.

Fler atiklar inom samma ämne

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras.

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

I agree to these terms.