villhabarn.se
villhabarn.se - för ofrivilligt barnlösa

PCO/S – en vanlig hormonell rubbning

Polycystiskt ovariesyndrom är den vanligaste hormonella rubbningen hos livmoderbärare i fertil ålder och man räknar med att 1 av 10 är drabbade. PCO står för polycystiska ovarier, som betyder “många små äggblåsor på äggstockarna” och PCOS står för polycystiskt ovariesyndrom. PCO är ett tillstånd och PCOS ett syndrom/diagnos.

För att få diagnosen PCOS måste du ha en kombination av olika symtom. I dag finns det ett etablerat sätt att ställa diagnosen PCOS- Rotterdamkriterierna. Utifrån Rotterdamkriterierna ska man uppfylla minst två av nedan tre kriterier:

• Utebliven menstruation – Det vanligaste symptomet är oregelbunden eller utebliven mens. Man kollar även ifall fertilitetscyklen som är längre än 35 dagar, ifall du har färre än 8 fertilitetscykler per år, utebliven mens i fyra månader eller längre och utdragna menstruationer som kan vara onormalt lätta eller onormalt tunga. 
• Hyperandrogenism – Förhöjda värden av manliga hormoner, framförallt testosteron och androstenedion. Ett överskott av manliga hormoner (androgener) kan visa sig fysiskt i form av hirsutism (generande hårväxt i ansikte och på kropp), vuxenacne och allvarliga ”tonårsdofter” samt manlig håravfall. Prover tas även på TSH (tyreoideastimulerande hormon), T4 (tyroxin) och T3 (trijodtyronin), då symptomen på PCOS även kan orsakas av hypotyreos och giftstruma. Ytterligare saker som är ur balans vid PCOS är prolaktin, kolesterol, insulin och blodsocker. Dessutom förekommer ofta en kombination av höga värden av luteiniserande hormon (LH) i kombination med normala värden av follikelstimulerande hormon. 
• Polycystiska ovarier – Äggstockarna har flera vätskefyllda blåsor (follikulära ovarialcystor) på sig, de är förstorade samt sklerotiska.

Ofrivillig barnlöshet

Kontakta vården om du har svårt att bli gravid, om du har mens väldigt sällan eller aldrig. Det går inte att diagnostisera PCOS genom enbart ultraljud, läkaren behöver undersöka bland annat hormonnivåer och ta hänsyn till symtom. Vanliga symtom är högt BMI, acne, ökad behåring. Forskning har visat på att livsstilsförändring kan öka möjligheterna till graviditet.

För mer information:
PSO-S nätverk – Nätverk för personer med PCO/S
Ovulai – PCOS app

Film från Karolinska Institutet där professor Elisabeth Stener-Victorin förklarar vad PCO/S är

Källa:
1177.se
Internetmedicin.se


Fler atiklar inom samma ämne

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras.

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.