villhabarn.se
villhabarn.se - för ofrivilligt barnlösa

Gurkmeja! Herregud, det finns ju till och med i vanlig ärtsoppa!

Fanns det något hon kunde göra för att öka chanserna att bli gravid, någon alternativ metod? Så tänkte Kajsa innan hon lade om sin diet inför sitt andra IVF-försök. Men vad kan man lita och tro på, vad är vetenskapligt bevisat? Som ofrivilligt barnlös är man mer än mottaglig för allehanda behandlingar och kurer som lovar förhöjd fertilitet.

Kajsa är just fyllda 40 år och gravid i sextonde veckan.
– Helt fantastiskt, vi är såklart superlyckliga! säger Kajsa.
Kajsa och Totte träffades för ungefär fem och ett halvt år sedan. Kajsa ville direkt ha barn, men Totte var svår att övertyga. Tottes stora intresse är paddling, skidåkning, att tälta på vintern och fjällvandring. Han hade svårt att se sig själv och Kajsa kajkande ner för någon vild fors i kanot med en baby i bärsele på magen. De tog det lugnt i början och sa att blir det så blir det.

Under tre år försökte de aktivt att bli med barn men utan resultat. Till sist gjorde de en fertilitetsutredning som visade att Tottes spermier var lite ”sömniga”. Annars var det bara Kajsas ålder som kunde förklara barnlösheten i och med att hon nu började närma sig de fyrtio. Idag säger Totte att de borde ha börjat tidigare.

Kajsa och Totte vände sig till Sophiahemmet där de började med att göra tre insemineringar, men Kajsa blev inte gravid. I september 2005 gjorde de sitt första IVF-försök. Nio ägg plockades ut, men endast ett blev befruktat. Försöket misslyckades och sorgen var stor.

Kajsa tycker själv att hon har en ganska sund och normal livsföring, inga vildare utsvävningar. Grönsaker och frukt, kyckling och fisk, men ibland även blodiga biffar med bearnaisesås. Vin och öl, men ingen rökning och ingen övervikt att tala om.
– Jag lever nog ganska normalt och jag tränar regelbundet varje vecka, säger Kajsa.

Efter den andra misslyckade insemineringen började Kajsa fundera på om det fanns något hon kunde göra för att öka möjligheten att lyckas. Att kanske göra förändringar i kosten, gå på akupunktur eller zonterapi. Hon hittade en akupunktör via nätet som visade sig ha som specialitet att hjälpa barnlösa.

Tid bokades och vid den första konsultationen gav den kvinnliga akupunktören goda råd angående vilka födoämnen som var bra eller mindre bra. Exempelvis skulle man utesluta vitlök, aubergin, ananas och gurkmeja.
– Gurkmeja! Herregud, det finns ju till och med i vanlig ärtsoppa på tub, utbrister Kajsa.

Bröd eller andra produkter som innehöll gluten skulle uteslutas och hon fick tips om speciella oljor som skulle vara bra för fertiliteten. Även zonterapi skulle kunna vara till hjälp.
– Av en händelse hade akupunktören en son som var just zonterapeut, säger Kajsa.
– Hur som helst kände jag att akupunktur kanske faktiskt kunde öka mina chanser att bli med barn, det kunde ju knappast skada, säger Kajsa.
Ett besök skulle kosta 500 kronor och det krävdes att man skulle gå samanlagt 5 – 8 gånger före, under och efter en IVF-behandling.
– Lägger man ut 30 000 kronor per behandling så kan man lika bra betala 3000 kronor till, suckar Kajsa.

Strax före det andra IVF-försöket stötte Kajsa på en väninna som även hon hade svårigheter att bli med barn. Väninnan berättade att hon fått hjälp genom en homeopat. Efter en undersökning hade hon fått diagnosen glutenintolerans och fick därför rådet att enbart äta bovete och helt utesluta gluten. Kajsas kompis skred till verket och det dröjde inte länge förrän hon var gravid, en riktig solskenshistoria.

Detta ville även Kajsa prova. Hon tog kontakt med homeopaten, men det var lång väntetid hos denna mycket populära och välbesökta kvinna.
– Hur som helst tog jag saken i egna händer och lade om min kost så att den blev helt glutenfri. Jag hade fått en tid hos homeopaten längre fram. Vid det laget skulle IVF-behandlingen vara i full gång, men vi ansåg att om försöket misslyckades så skulle det bara vara bra att ha en inbokad tid, fortsätter Kajsa.

IVF-försök nummer två sattes igång. Då hade Kajsa hållit glutenfri diet i cirka en månad. Hon mådde varken bättre eller sämre, allt var som vanligt utom att hon gått ner lite i vikt. Kajsa kom fram till att det berodde på att hon inte längre åt kaffebröd, inga smarriga bullar eller wienerbröd eftersom de i regel är bakade på gluten.

Sju ägg plockades och denna gång blev fem ägg befruktade. Två fina embryon sattes tillbaka och ett lades i frysen. Ruvningen började och strax innan det var dags att göra graviditetstest gick Kajsa på sitt inbokade homeopatbesök. Besöket kostade 600 kronor. Homeopaten gjorde en irisdiagnostik* som visade att Kajsa inte led av någon glutenintolerans, men att hon däremot hade inflammation i livmodern.
– Varför upptäckte ingen av läkarna på kliniken det här? säger Kajsa.
Homeopaten undersökte även Kajsas tänder. Det visade sig att hon visserligen inte hade amalgam i den speciella tand som det är jätteviktigt att man inte har amalgam i, men väl i tanden bredvid. Kajsa fick rådet att uppsöka en tandläkare, som kunde ta bort amalgamet och även ett recept på homeopatisk medicin som skulle lindra inflammationen i livmodern.

Kajsa avvaktade och inväntade testdagen innan hon gick vidare med råden hon fått hos homeopaten. Hon ville först få besked om hon var med barn eller ej. Graviditetstestet var positivt. Kajsa är nu i sextonde veckan och fortsätter för säkerhets skull sin glutenfria diet.

På frågan om Kajsa tror att hennes omläggning av kosten har bidragit till att hon blev med barn svarar hon tveksamt:
– Jag vet inte, men jag skulle inte våga återgå till vanlig diet om vi blir tvungna att göra ytterligare försök.

– Jag har alltid varit ganska öppen angående alternativa metoder, oavsett om det gäller fertilitet, munsår, hösnuva eller rinnande ögon. Min mamma har faktiskt fått framgångsrik hjälp hos en homeopat för just rinnande ögon. Men det är klart man är ju i en extrem situation då man skulle kan göra vad som helst för att öka chansen till att bli gravid, säger Kajsa.

Kajsa frågade sin läkare på kliniken vilken uppfattning han hade angående exempelvis akupunktur. Han svarade diplomatiskt att det ännu inte finns någon forskning som visar att det ökar graviditetschanserna, men att det absolut inte är farligt. Han sa också att känner man själv att det är bra så kan man gott gå på akupunktur.

– Och som sagt, vi har hitintills lagt ner cirka 65 000 kronor på våra behandlingar då kan man lika bra betala ett par tusenlappar till, avslutar Kajsa.

* Irisdiagnostik = Alternativ metod där man genom att studera ögats iris påstås kunna diagnostisera en persons fysiska hälsa.

av Ingela Johansson Rosander
Fler atiklar inom samma ämne

Det går inte att kommentera.