villhabarn.se
villhabarn.se - för ofrivilligt barnlösa

Att leva som ofrivilligt barnlös för alltid. Går det?

Linda Malm är grundare till “Andra Sidan tröskeln”. “Andra sidan tröskeln” startade som ett nätverk för personer som är permanent ofrivilligt barnlösa.

Hur kan jag sluta försöka? Hur kan jag släppa taget om min längtan till mitt barn. Som att säga att jag inte längre vill bli mamma. Omöjligt. Finns det något kvar jag inte prövat? Hoppet är den starkaste drivkraften som håller längtan vid liv.

Insikten

När alla försök är över och åldern har passerat alla gränser börjar insikten krypa sig närmare. Den kommer med mycket motstånd. Man kan förtränga, förneka och hålla fast vid hoppet om ett mirakel. Med tiden växer insikten om vad det är som håller på att hända. En ny kamp börjar. Hur lever man ett liv utan barn? Om jag nu aldrig får träffa mitt barn och göra allt man gör som förälder. Hur går livet då till? Vem är jag? Vad vill jag? Jag förändras. Ett nytt liv börjar ta form.

Sorg

Sorgen kommer med vågor. Ibland drunknar man i sorgen och får kippa efter andan över ytan. Ibland ligger havet helt stilla och det finns möjlighet till reflektion över hur livet nu ska bli. Fram och tillbaka. Ibland kan man känna sorgen i hela kroppen och många kan drabbas av depression. Så viktigt att få ge tid till sorgen när den gör sig påmind. Viktigt att lyssna inåt och stå upp för sina behov. Kanske mår du bäst av att inte vara med när någon kollega kommer och hälsar på med sitt nyfödda barn. Det är ok. Gör bara det som känns bra för dig.

Utanförskap, oförståelse från omgivningen

Många i omgivningen har inte en aning om hur det känns för dig. De kan istället komma med goda råd om hur du nu kan leva ditt liv. “Tänk så mycket tid du har till dig själv och kan göra vad du vill”. Det sårar. Vad hände med respekt för någons sorg? Vi har förlorat vårt barn. Vi sörjer ett liv vi ville leva. Hitta din flock som kan hjälpa dig att kliva över tröskeln och som förstår vad du går igenom.

Att hitta sig själv, att inte få barn förändrar en

Det tar tid att hitta sig själv igen. Det är viktigt att ge sig tid att reflektera vad som har hänt och var du nu befinner dig i livet. Gör bara sånt du tycker om. Umgås med dem som visar dig respekt och är snälla.

Psykologen Anders Möller har forskat om psykologiska aspekter på infertilitet. Vad han bland annat tar upp i sin avhandling från 1985 är att infertilitet kan leda till psykisk och existentiell kris genom utmaningar och hot mot identiteten. De tre dimensionerna är:

  • Tillhörighet – Övergivenhet
  • Meningsfullhet – Meningslöshet
  • Positiv självbild – självförkastelse

Tre dimensioner att ha respekt för och fundera på vad de betyder. Har du upplevt övergivenhet tidigare? Hur var det? Vad betyder meningslöshet för dig? I vad finner du meningsfullhet? Kan du gör mer av det. Små steg i taget. Att ha dålig självbild kan vara ett hinder att ta sig vidare. Prata med någon som du känner dig trygg med, gärna med en terapeut som kan hjälpa dig igenom de svåra bitarna.

För det finns ett bra liv även för oss. Välkommen till Andra Sidan Tröskeln och facebookgrupperna:
Ofrivilligt barnlös – andra sidan tröskeln – för kvinnor
Ofrivilligt barnlös – andra sidan tröskeln – för män 

Linda Malm, Andra sidan tröskeln

Fler atiklar inom samma ämne

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras.

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.