villhabarn.se
villhabarn.se - för ofrivilligt barnlösa

När andra barnet inte vill komma…

När första barnet inte längre är i vaggan planerar många familjer ett syskon. Men det går inte alltid så smidigt som första gången.

Argo (42) och Kristiina (41) fick Annabel för åtta år sedan, utan några problem. Det var istället den perfekta historien – två personer träffas, blir förälskade, flyttar ihop och under det första året blev Kristiina gravid.

Barnet passade bra in i Kristiinas karriärplaner. Hon hade drömt om att stanna hemma, komma bort från kontorsarbetet och på allvar satsa på sin hobby, smyckestillverkning. Hon ville starta eget företag som en extra inkomst under tiden hon var föräldraledig och kunna vara hemma med barnen. Två barn ville de ha, eller ännu hellre tre, gärna med 2,5 års mellanrum.

En bra början

Det började bra. När Kristiina blev gravid, flyttade paret från staden till landet till ett större hus med plats för både den framtida familjen och Kristiinas smyckebutik.


”Hur kan två friska personer få sitt första barn
utan problem, men inte nästa?”
Argo

Annabel föddes och tiden gick. Färgerna på Kriistinas målade smycken blev mörkare och dystrare. Det syskon som de hade hoppats kunna ge Annabel, kom inte och paret kände att tiden började rinna ut i sanden.

“Vi betraktade det som ett misslyckande”, medger Kristiina. ”Det måste vara fel på någon av oss. Det var också ekonomiskt betungandet då föräldrapenningen var slut. Vi sänkte våra kostnader, räknade månader och dagar och försökte få ett barn som skulle komma minst några timmar innan Annabels 2,5 års dag“

Teorin om syskonförsöket

Argo tittade på sin dotter och funderade; Hur kan det vara så att två friska människor kan få första barnet utan problem men inte nästa?

Jag ställer frågan till Andrei Sõritsa, chef och infertilitetsläkare på Elite Klinik i Estland. Andrei Sõritsa jämför graviditet med sport och längdhopp; Även om det första hoppet har lyckats, är det nödvändigt att börja springa igen innan nästa hopp. Andrei målar upp en bild av en längdhoppare som har gjort det första hoppet bra och planerar att göra det andra. ”Vad behöver du göra för att göra det andra hoppet till en framgång? – Precis som det första hoppet! ”

Andrei jämför förmågan att reproducera med andra mänskliga funktioner såsom – syn, hörsel eller hårväxt, vilka kan förändras under livet och ofta gör det. ”Många ser inte så bra när man blir gammal. Men det finns också de som får förändrad syn i ung ålder och på mycket kort tid. När en person plötsligt skadas någonstans, undrar de vanligtvis: hur hände det, jag är ju helt frisk? På samma sätt kan fertilitetsfunktionen förändras, även om en kvinna har fött barn tidigare eller man redan har blivit pappa.”

Andrei Sõritsa bekräftar att en kvinna som fött ett barn med stor sannolikhet blir gravid igen. Att föda barn är det bästa beviset på att en kvinnas kropp och fertilitet fungerar. “Det är som ett längdhopp – om en idrottsman inte hoppar så vet han inte hur långt han kan hoppa.” Många kvinnor som kommer till Andrei Sõritsa har fått sitt första barn utan problem men av någon anledning har de svårigheter att bli gravida igen. “Funktionen att reproducera kan förändras över en natt”, säger Andrei. I värsta fall kan en kvinna bli “tom”, äggen försvinner på så kort tid att de inte ens kan samlas in för en fertilitetsbehandling. Lyckligtvis är sådana fall lika sällsynta som en ung persons snabba synförlust.

Vanliga orsaker

Infektioner eller konsekvenser av stress är den vanligaste orsaken vid snabb förändring i reproduktionssystemet. Andra orsaker kan vara kraftig viktökning- eller minskning liksom sjukdomar som inte är direkt relaterade till reproduktionsorgan såsom problem med sköldskörtel eller binjurar. Naturligtvis bör man göra en gynekologisk kontroll för att utesluta eventuella problem som är orsakade av tidigare förlossning. Även hormonpreparat som till exempel p-piller kan påverka fertiliteten. Andrei Sõritsa nämner också kosttillskott och intimgeléer som människor använder för goda ändamål men som inte är naturliga. ”Vissa personer har starkare försvarssystem medan andra har svagare. En person kan göra trädgårdsarbete under hela livet utan handskar, medan en annan får hudinflammation på bara en vecka. På liknande sätt kan kroppen reagera på små förändringar i mikrofloran: kroppens surhet förändras och kvinnan blir inte gravid. “

Dessutom är det inte bra om man stressar för mycket, vilket också är individuellt hur man reagerar och tar i itu med stress. Det finns också exempel på att miljö och vår omgivning kan ha påverkan. En familj fick sitt första barn när de bodde i stan och flyttade därefter ut på landet. Efter flytten fick kvinnan ofta vaginal inflammation av okänd orsak och hon blev inte gravid som de önskade. Hennes man som inte hade några problem kontrollerades utan att det hittades några problem eller orsak till att de inte blev gravida. Så småningom flyttade familjen tillbaka till stan och strax därefter blev kvinnan gravid. Det enda skäl de kunde komma på som skulle kunna vara orsaken till att de inte blev gravida var de bekämpningsmedel som användes på åkrarna runt deras hus på landet.  

Hälften av orsakerna som förhindrar graviditet är manliga och orsakerna kan vara många och kan förändras kraftigt bara på tre år. Några exempel är inflammation, könssjukdomar, genetiska sjukdomar, testikelproblem, stress, trauma, konsekvenserna av dålig näring.

Kombination av faktorer

Det är inte så att det alltid finns ett specifikt skäl till varför en kvinna inte blir gravid, det är ofta en kombination av faktorer och läkarens uppgift är att försöka ta reda på vad det är vilket man kan likna vid att gå på lina. För 15 år sedan kom en 30-årig kvinna till Andrei Sõritsa klink. Kvinnan hade precis genomgått en äggstocksoperation och ville nu bli gravid igen. Hon fick diagnosen endometrios och besked om att hon behövde en ny operation för att kunna bli gravid.

Hon valde att inte genomgå operation utan istället försöka med fertilitetsbehandling. Efter att ha försökt med tre IVF-behandlingar på annan klinik kom hon fyra år senare tillbaka till Söritsa och blev opererad för sin endometrios. Efter operationen fick hon rådet att försöka bli gravid på naturlig väg. Operationen var i maj och i februari nästa år var kvinnan gravid. ”Hon födde ett barn och hoppades få ett andra barn. Men hon väntade för länge! Tre år efter sin första förlossning var hon tillbaka hos oss. “

Behandling kan behöva göras om

Många tror att läkare och medicinteknik är räddningen och lösningen. En läkare kan förbättra kroppens funktioner ett tag, men en behandling garanterar inte att allt är i ordning för evigt. Vilket hände med kvinnan. Eftersom kvinnan hade fyllt 37 år och man inte ville förlora tid, valde man att starta med insemination direkt istället för att göra ännu en operation eftersom man inte heller var säker på att en operation skulle lyckas. Man genomförde två misslyckade inseminationer. Därefter opererades kvinnan och denna gång var läkarens rekommendation att upprepa inseminationen efter sex månaders behandling för att inte förlora tid. ”Behandlingen var över och kvinnan sa att hon fortfarande ville prova att bli gravid på naturlig väg. Hon försökte och var strax därefter gravid med sitt andra barn.!”

Denna historia visar på att samma skäl till varför en kvinna inte blev gravid första gången kommer ofta igen när hon försöker bli gravid igen.

”Om en kvinna inte blir gravid igen inom ett år bör hon besöka en läkare”
Dr. Sôritsa

Rätt lösning för varje situation

När man återvänder till exemplet med kvinnan med endometrios, rekommenderar Sõritsa att ta varje graviditet som ett nytt hopp. Med andra ord, om en kvinna inte blir gravid igen ett år efter att menstruationen kommit igång och amningen upphört, bör både mannen och kvinnan träffa en läkare. Denna rekommendation gäller alla efterföljande önskade graviditeter.

Men hur är det med Argo och Kristiina? Båda har det bra och Annabel har fått både en bror och en syster. De är dock hennes halvbror och halvsyster. Att bli gravid innehåller många faktorer…

Fakta:
Vanliga orsaker till att en kvinna inte blir gravid
Könssjukdomar
Tidigare förlossningsskador
Miljöpåverkan
Stress
Ålder
Kraftig viktminskning eller – ökning

Text: Anu Jõesaar, Foton: Vida Press, Olivia Tubli

Andrei Sõritsa är fertilitetsläkare på Klinik Elite i Estland

Fler atiklar inom samma ämne

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras.

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.