villhabarn.se
villhabarn.se - för ofrivilligt barnlösa

Lisas resa mot en fertilitetsbehandling

Det är många som har fått erfara att det inte bara är att gå igenom en hälsoundersökning för att ställa sig i kö till en IVF-behandling. Ibland kan resan mot en graviditet vara extra tuff – som för Skånetjejen Lisa Martinsson till exempel. Den dagliga kampen för att nå ett BMI på 30 innebär drygt 40 kilo lättare på vågen. 

När Lisa Martinsson och maken Rasmus började sin gemensamma resa att i framtiden få bli föräldrar, startade Lisa instagramkontot ”minresatillhalsosam”. Här har hon valt att öppenhjärtligt berätta om både bra och sämre dagar med vägdagar som visar både plus och minus. Men även om bröllopsplanering och hundpromenader med pälsklingarna, chihuahuorna Zeus och Hades. 

Lisas första instagraminlägg var den 30 april 2020. Fyra dagar tidigare hade hon gjort en nystart med Viktväktarna, en viktmetod som tidigare hade fungerat bra. Kort beskriver hon hur hennes övervikt påverkat henne på grund av trauma från barndomen och att hennes tidigare förhållande var ohälsosamt vilket gjorde att vikten ökade lavinartat mellan 2012 och 2017. 

Förutom kampen mot sin PTSD och fetma fick Lisa även diagnosen PCOS 2016. Polycystiskt ovarialsyndrom är en hormonrubbning som bland annat påverkar ägglossningen vilket kan göra det svårare att bli gravid. Diagnosen kan också innebära att mensen kommer mer sällan eller upphör helt och hos vissa kan kroppens testosteron öka vilket kan påverka viktuppgång. För Lisas del beror viktuppgången på hennes psykiska ohälsa. 

Varför är det fertilitetsbehandling som är aktuellt just för dig/er? 

På grund av min PCOS så kan det innebära att det kan bli aktuellt med hormonstimulering och eventuellt IVF för oss. Kravet för att få hjälp med hormonstimulering är, enligt min gynekolog, ett BMI under 30. Men min gynekolog säger också att jag kan bli gravid på naturlig väg bara jag blir av med övervikten. 

40 kg viktnedgång – hur ser din strategi ut? Vem får du hjälp och peppa av längs viktresan? 

Jag försöker ändra min relation till mat eftersom jag i grunden har ätstörningar och en ohälsosam inställning till mat. Jag går i terapi för att få en sund inställning till mat och för att bearbeta mina trauman. Sen har jag min man Rasmus och hans familj och mina vänner, som alltid finns där och stöttar. 

Stå upp för sig själv

 Maken Rasmus träffade Lisa 2017. Efter bara tre månader flyttade de ihop. Direkt visste de att det var ”vi” och tidigt började de prata om önskan om att få barn och giftermål. 2018 började Lisa på allvar, med Rasmus stöd, att gå ned i vikt igen. Tidigare hade hon gjort en viktresa på -20/25 kg men hade nu, efter ett år som sambos, gått upp allt igen. Sedan dess har vikten fortsatt att ticka uppåt, men nu fyra år senare har vikten börjat minska igen.  

− Jag har kämpat med depression och ångest till följd av min PTSD, och är äntligen vid den punkt där jag orkar ta tag i min övervikt en gång för alla, säger Lisa och fortsätter: 

− Under min uppväxt spelade jag fotboll i flera år, innan jag började träna på gym. Sedan fick jag diskbråck och då började vikten ticka uppåt. Jag har kämpat med vikten sedan jag var liten, och jag har pendlat mycket i vikt, mycket på grund av psykisk ohälsa och instabila familjeförhållanden. 

På sitt instagramkonto berättar Lisa hur trauman från barndomen skapat PTSD och känslor av att känna sig värdelös, ful, äcklig, ensam, otillräcklig och oälskad. Med hjälp av KBT och traumabehandling mår hon bättre och kämpar på med tidigare upplevelser av sexuellt och fysiskt våld och ekonomiskt och sexuellt utnyttjande. 

Idag inser Lisa att hennes värde inte sitter i hennes utseende och vikt, även om hon snubblar på den insikten vissa dagar. Just känslan av att alltid skämmas över sig själv kom också till en återvändsgränd då hon bara blev trött på det. Istället valde Lisa tidigt att gå ut med namn och bild på sitt instakonto. Det var en frihet att bara få stå upp för sig själv och vara den man är. 

Hur skulle du kort vilja sammanfatta din insta?

Jag delar med mig av såväl med- som motgångar, min psykiska ohälsa (PTSD), min viktresa och min barnlängtan. Förutom att prata mycket med min man och mina vänner så skriver jag mycket, bland annat på mitt instakonto. Det hjälper mig att hålla fokus på målet. 

Vilken respons har du fått på din insta?

Mestadels positiv respons, men det finns en del människor som inte är roliga. Jag har låst min instagram delvis på grund av det.  

Vad vill du förmedla med ditt Instagramkonto?

Jag vill dela med mig av mina erfarenheter, inte för att någon annan behöver göra likadant, utan för att jag vill dela min resa till andra personer som också kämpar. Vikten av att aldrig sluta upp och prata med varandra. Håll fokus på målet. När vi väl är där, kommer resan dit ha varit värd det. Och om man känner att man kämpar med sin psykiska hälsa, våga sök hjälp! Om jag inte hade gjort det, hade jag inte varit här i dag; det är jag övertygad om. 
 

ATT ALDRIG GE UPP

Mat som tröst och att dämpa känslor, mat som en sköld mot omvärlden, övervikt som ursäkt för ”tänk om jag inte kan få barn”. Då är det bättre att ha en kropp det är ”fel på” än känslan av att försöka gå ner i vikt och misslyckas. Det är också en inre kamp som Lisa för med sig själv. Men envis som hon är ger hon aldrig upp. Visst finns det deppiga dagar, men hon är aldrig bitter utan istället peppar Lisa sig själv och tar ständigt nya tag. Det finns inget alternativ. 

Det är ju små kliv som gäller – hur frustrerande är det?

Mycket frustrerande. Jag vill helst vara färdig och gravid i går. Men jag vill göra detta långsiktigt, för jag vill aldrig behöva göra denna resa igen. Jag vill vara hälsosam – både fysiskt och psykiskt. 

Vad har varit lättast och svårast hittills?

Svårast har varit att vara konsekvent och inte ge upp bara för att jag faller tillbaka i gamla vanor. Lättast för mig har varit att hitta mitt varför, även om jag ibland glömmer bort det. Förutom målet att bli gravid 2022 eller 2023, ligger fokus just nu även på att bli färdig ämneslärare i svenska och engelska för högstadiet och gymnasiet. Redan nu arbetar Lisa som ämneslärare i de två ämnena och om allt går som det ska, blir hon färdigutbildad lärare till sommaren.  

− Då är man glad att man har en underbar make som lagar mat och fixar hemma, nu när jag både jobbar 100% och pluggar 100%, säger Lisa. 

Utöver det hinner hon även med att simma en, två gånger i veckan och dagliga promenader med hundarna. Efter examen kommer fokuset ligga på viktnedgången. Perfekt med sommar och semester då det blir hemmaliv och firandet av deras andra bröllopsdag. 

Text: Anna Demert
Foto: Photo by Josefin

LISA MARTINSSON, 26 

FAMILJ: Maken Rasmus & hundarna Zeus och Hades 

BOR: Norra Skåne 

INTRESSE: Läsa, skriva, träna, umgås med nära och kära, promenera med hundarna. 
STÖRSTA DRÖM: Att få bli mamma 

INSTA: MINRESATILLHÄLSOSAM (instagram.com/minresatillhalsosam

HÖGT BMI & GRAVIDITET 

Det kan även finnas begränsningar med avseende på kvinnans BMI (BodyMassIndex) när det kommer till IVF-behandling. Detta gränsvärde kan variera något beroende på klinik men ligger mellan 30 och 35 kg/m2. Kvinnor med BMI över 29 kg/ m2 har lägre chans till att bli gravida. Fetma påverkar möjligheten till graviditet dubbelt så mycket och innebär tre gånger ökad risk för anovulatorisk infertilitet, samt att missfallsrisken ökar med ett högt BMI. 

Källa: Socialstyrelsen 

Fler atiklar inom samma ämne

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras.

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.