villhabarn.se
villhabarn.se - för ofrivilligt barnlösa

Lars Nilsson – en IVF-pionjär

Han är gynekolog, forskare och docent. Framför allt är han en av världens mest rutinerade IVF-specialister. Han var med 1982 när det allra första IVF-barnet föddes i Norden. ”Efter det har jag medverkat vid tillkomsten av över 7 000 barn”, säger han själv.

Sedan en tid tillbaka kan vi lägga till ytterligare en titel – författaren Lars Nilsson.

I sin memoar-trilogi ”Underlivstankar” berättar han om sitt privatliv, som bland annat innefattar sex egna barn, och om sitt yrkesliv som manlig gynekolog. Det sista är en berättelse som sammanfaller med hela IVF-utvecklingen, från dess uppkomst och in i nutid. Om hur ständigt nya kunskaper och tekniker kan hjälpa allt fler par och individer som tidigare inte kunnat få barn.  

– Jag är priviligierad. För mig är det fortfarande underbart att se barn födas. Inget slår det. Och speciellt när det lyckas för dem som kämpat länge eller haft dåliga odds på förhand, säger Lars Nilsson.

Och han får ofta feedback av lyckliga föräldrar.

– Jag stöter på dem i olika sammanhang, men jag tar aldrig första kontakten. De flesta hälsar glatt. Och en del går längre än så. Under en lunch på stan kom en kille fram och hejade glatt. Så sa han högt så att alla hans kompisar hörde. ”Det här är min idol. Utan honom hade jag inte haft mina två barn, eftersom jag har så dåliga spermier.” Sådant värmer även om jag inte kan ta åt mig hela äran.

Lars Nilsson har hunnit fylla 74 år och är fortfarande yrkesverksam, dock i mindre skala. 

Ville bli författare

Men vi backar lite i tiden. Som ung göteborgsbo ville Lars Nilsson bli författare. Trots det lydde han rådet att gå i sin fars fotspår och bli läkare och gynekolog. 1972 var han färdig läkare och 1979 specialist. Däremellan hade han 1974 disputerat inom ämnet: Mekanismerna för hypofyshormonernas reglering av äggstockarnas metabolism.

– Idag ångrar jag inte mitt yrkesval. Jag är enbart glad för vad jag fått vara med om. Att jag fått vara med i centrum av en fantastisk och positiv utvecklingsperiod inom gynekologin.

Men det kunde mycket väl ha blivit en annan väg inom samma specialitet.

– Jag funderade ganska länge på att specialisera mig inom preventivmedelsområdet. Det kan upplevas som rena motsatsen till IVF men är ju egentligen ganska nära, säger Lars Nilsson. Det var mina tankar innan Lars Hamberger, än en gång, klev in i mitt liv.

Värvades in i IVF-världen

Lars Hamberger var och är för alltid en portalperson inom svensk och nordisk IVF, och i slutet av 1970-talet värvade han Lars Nilsson till sitt team vid Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg. Vid den här tiden var Lars Nilsson klar med sina specialistutbildningar och även docent i obstetrik och gynekologi, och hade bokstavligen återvänt till sitt ”fadershus”, kvinnokliniken på Sahlgrenska. 

”Det var Lars Hamberger som förde in mig i IVF-världen. Det är jag tacksam för. Tänk att få ägna sitt yrkesliv åt något som faktiskt rejält förändrat allas vår världsbild, att få vara en del av detta”, skriver Lars Nilsson i del tre av Underlivstankar.

Maria – Nordens första provrörsbarn

Hos IVF-teamet på Sahlgrenska sjukhuset föddes Sveriges och Nordens första IVF-baby den 26 september 1982. Flickan fick namnet Maria.

– Vi hade kontakt med mamman och Maria i ungefär tio år. En sorglig och tragisk utveckling i deras liv gjorde dock att mamman dog och att Maria därefter försvann till släktingar på Balkan. Så bröt Balkankriget ut och där någonstans tappade vi kontakten med Maria. Jag kan bara hoppas att hon lever och har det bra, säger Lars Nilsson.

Genombrott och milstolpar

I början av 1990-talet blev Hambergers team även bland de första i världen och definitivt först i Norden med att framgångsrikt tillämpa mikroinjektion av spermier i äggceller (ICSI). I förlängningen kunde samma grupp också med goda resultat genomföra ICSI efter uthämtande av spermier från bitestiklar och testiklar hos vissa infertila män. 

– ICSI blev ett fantastiskt genombrott. Nu kunde behandla nästan alla fall av manlig infertilitet. 

– Ultraljudstekniken som hjälpmedel vid IVF är en annan milstolpe, liksom  PGD-diagnostiken, säger Lars Nilsson.

IVF-teamet på Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg har varit framgångsrika och föregångare på ytterligare områden. Det kan även nämnas att det var här som världsberömde fotografen Lennart Nilsson kunde göra filmen ”Sagan om livet” och stora delar av boken ”Ett barn blir till”.

”Man ska inte leka Gud”

Samtidigt hymlar Lars Nilsson inte med att resultaten var ganska otillfredsställande, för att inte säga dåliga i IVF-begynnelsen.

– Men vi fick hela tiden mer erfarenheter, kunskaper och nya tekniker som gjorde att resultaten efter hand blev betydligt bättre. Dessutom utvecklades det allt skonsammare processer för alla inblandade.

Men det har också funnits andra hinder att överbrygga. Motstånd i form av etiska och moraliska frågeställningar, lagar och regler. Genom åren har IVF-föregångarna fått ta debatten mot krafter som menat att: ”Man ska inte leka Gud”. ”Det är mot Naturen”. Det finns någon mening med att vissa inte skall få barn.” ”Det finns viktigare saker att forska på.”

Men även dessa former av motstånd minskade med tiden. Lars Nilsson sammanfattar IVF-utvecklingen:

– Från att från början endast ha varit en metod att avhjälpa kvinnlig infertilitet, främst den som orsakades av äggledarskador, kom IVF att utvecklas till en metod för att hjälpa vid alla sorters infertilitet, både manlig och kvinnlig.

– Idag får många hjälp genom IVF. Ungefär ett barn i varje skolklass är ett IVF-barn.

Barn efter livmoderstransplantation

Att följa Lars Nilssons yrkesgärning är som sagt att följa hela IVF:s historia, från starten tills nu. Och han fick avsluta sin långa karriär med ytterligare ett genombrott. Han var med i det team som för första gången i världen lyckats ge flera kvinnor utan livmoder ett barn efter transplantation av en annan kvinnas livmoder.

– Jag anser mig vara en mycket lycklig man. Man kan inte bli annat om man fått vara med och hjälpa så många människor att få det de helst ville, barn och barnbarn, avslutar Lars Nilsson.

Fotnot: Världens första provrörsbarn, Louise, föddes i Oldham, England, den 25 juli 1978. Idag är Louise själv mamma till en pojke som föddes på naturlig väg. 

Text: Weine Ahlstrand


⭐ Lars Nilssons bok ”Underlivstankar

Fler atiklar inom samma ämne
1 kommentar
  1. Lars Nilsson skriver

    Bra artikel om mig – ser nu att denna och de boktips som kommer som pendang inte riktigt påpekar att mina böcker är en trilogi och att det mest är ”Underlivstankar 3 – Tankar om Livets Under” (och i viss mån ”Underlivstankar 2 – Tankar om Underbara Liv”) som bör vara intressanta för de som vill ha barn.
    Man kan få för sig att 1:an handlar berör dessa problem och tankar, men det är mest en barn- och ungdomsskildring. Vänligen Lars Nilsson

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras.

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.