villhabarn.se
villhabarn.se - för ofrivilligt barnlösa

Lång väntan på IVF-behandling för Jasmin och Anna

Text: Anna Demert
Foto: Privat

Jasmin och Anna Eiman gick på date i december 2019. Efter att ha träffats flera år tidigare när de båda pluggade på folkhögskola och att ha stött på varandra i olika sammanhang, sa det plötsligt ”klick” den där decemberdagen för fyra år sedan. Men då gick det desto snabbare. Ett år senare friade Jasmin och våren 2022 stundade bröllopsyra. Tidigt började de planera för en framtid med familj, men väntans tid tycktes bli lång.

Jasmin och Anna träffades när coronaviruset härjade som värst. Det positiva var att de då fick möjlighet att verkligen komma varandra nära. Och för att ha något att göra under pandemin gick de på en massa husvisningar.

− Vi tänkte lite löst på en större gemensam bostad, men samtidigt väcktes tankar om att vi i framtiden ville ha en familj att fylla ett helt hus med.

Våren 2021, efter en husvisning och firande med vin, bestämde de sig för att ställa sig i kö till RMC, Reproduktionsmedicinskt Centrum i Malmö. Sedan dess har de båda väntat, väntat och väntat.

Väntan…

Redan när de ställde sig i kö var det spermabrist och en mängd restriktioner kring behandlingar och besök, beroende på pandemin. Kanske var det därför de fick vänta exceptionellt länge. Enligt RMC ligger väntetiden på 12-18 månader för att påbörja en utredning. Efter två år, i mitten av mars i år, fick de till slut komma på ett första besök.

− Vi fick väldigt lite information från RMC, från att vi ställde oss i kö tills vi kom på första kuratorsbesöket. Den mesta informationen har vi fått från vänner som genomgått IVF, både i samkönade relationer och ensamstående. Vi hade önskat mer information om alla steg och vad som skulle hända mellan besöken. Och mellan besöken fick vi aldrig information om vad nästa steg skulle vara. Så har det varit ända tills Jasmin påbörjade IVF-behandlingen, säger Anna.

Väntan för Jasmin och Anna har varit lång. De försöker hela tiden nära deras längtan om att få bilda familj. Väntan, längtan och en ständig oroskänsla har hängt ihop under hela processen och vägen till att få känna längtan till en ny familjemedlem har känts oändlig.

IVF – Processen

Flera beslut har tagits under den pågående IVF-behandlingsprocessen. Hela tiden har makarna haft insemination i tankarna. Under ett besök på RMC, när Jasmin gjorde en äggledarspolning för att se hur äggledare och äggstockar såg ut, visade det sig att den vänstra äggledaren var blockerad. För att säkerställa en graviditet på bästa sätt beslutade läkaren om att IVF var det säkraste alternativet då Jasmins blodprover visade på bra äggreserver. Att själva ta beslutet om IVF istället kändes både oroligt, men ändå hoppfullt.

Den 20 november var det äntligen dags för äggplock där man fick ut tre ägg från fyra äggblåsor, varav ett senare blev befruktat och delade sig till en så kallad blastocyst. Efter det har en återinsättning av embryo i Jasmin gjorts.

När det kommer till lämplig donator som liknade Anna, bad RMC om lite fakta och det togs bilder på båda två.

Den 7 december kom så det glädjande beskedet, gravidtestet visade positivt.

− Nu går vi och väntar och hoppas på att det lille embryot vill stanna i Jasmins livmoder. Skulle något hända på vägen får vi påbörja ett nytt försök till IVF-behandling. Men nu är vi bara så lyckliga!

Öppenhet A och O

Drömmen om springande barnfötter finns kvar. Eftersom vägen till en graviditet varit lång och att saker kan hända även under en graviditet vågar Jasmin och Anna inte riktigt andas ut.

För att stötta varandra under hela IVF-resan har de hela tiden varit öppna med varandras oro och känslor under alla steg.

− Vi har pratat otroligt mycket kring hur det känns. Vi har även tagit “pauser” under denna långa period. Tagit dagar där vi inte tänkt på något annat än här och nu, att vi har varandra.

När allt har känts ”för mycket” har naturen varit en bra plats att fylla på med ny energi och skingra tankarna lite. Betydelsen av familj och vänner har också varit ovärderliga under hela processen.

Vad har ni lärt er på vägen?

Vad har ni för råd till andra samkönade par som går i liknande tankar?

− Hade vi vetat att väntan blivit så här lång, hade vi förmodligen ställt oss i kö till privata mottagningar snabbare. Vi är unga och har åldern med oss. Men närmar en sig 35 så hinner man inte vänta i regionens kösystem. Prata med så många som möjligt om olika möjligheter. Var inte rädd för att fråga andra personer som genomgått en IVF-behandling och vet vad det kan innebära.


Anna och Jasmin

JASMIN & ANNA EIMAN

Bor: Hus i Kungshult (.. som köptes efter att de renoverat och sålt sin lägenhet i Malmö som gick med storvinst och möjliggjorde husköpet)

Kort om Jasmin: Utbildad till hemslöjdskonsulent och arbetar på en daglig verksamhet med kreativ inriktning på sömnad.

Kort om Anna: Socionom och arbetar just nu som äldrepedagog på ett äldreboende i Lunds kommun.

Om livet i Kungshult: Båda älskar lugnet på landet. Under sommarhalvåret fixas det i trädgården för att resten av året gå lite mer i ide med hantverk framför den rogivande elden i kaminen.


FAKTA

Sedan den 1 juli 2005 är det möjligt att få behandling med donerade spermier för samkönade par. Från början bara vid universitetssjukhus men sedan 1 januari 2019 utförs det även på privata kliniker. Lagändringen innebär att båda i paret anses som föräldrar.

Källa: Riksdagen

⭐ Följ gärna Jasmin & Anna på deras Instagram @jasmineimann

Fler atiklar inom samma ämne

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras.

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.