villhabarn.se
villhabarn.se - för ofrivilligt barnlösa

Ofrivilligt Barnlösas Dag

2011 tog bloggaren Wilda Matilda initiativet och skapade en egen dag för alla ofrivilligt barnlösa. Hon bestämde (japp, hon bestämde!) att ofrivilligt barnlösas dag ska vara dagen innan Mors Dag sista lördagen i maj. Wilda Mathildas mål var att sprida information, kunskap och få en dag som uppmärksammar alla som är drabbade. En dag då vi gemensamt bryter den tabu och skam som finns runt barnlängtan och ofrivillig barnlöshet.

Föreningen Barnlängtan (nuvarande Riksförbundet Ofrivillig Barnlöshet) nappade på Wilda Mathildas idé. De skickade ut pressmeddelande, skapade ett event på Facebook och fick igång ett stort engagemang. Alla som bloggade om sin barnlöshet blev uppmanade att ha titeln “Ofrivilligt Barnlösas Dag” på sina blogginlägg den dagen. Wilda Mathilda blev intervjuad i radion och dagen blev en succé! Sedan dess har alla ofrivilligt barnlösa en egen dag i almanackan, Ofrivilligt Barnlösas Dag.

Hur Wilda Mathilda kom fram till att skapa dagen och varför hon valde just den dagen kan du läsa i den intervju vi gjorde med henne inför Ofrivilligt Barnlösas Dag 2020.

Föreläsningar, öppet hus, information och träffar

Riksförbundet Ofrivillig Barnlöshet har genom åren ordnat intressanta föreläsningar i samband med ofrivilligt barnlösas dag. Föreläsningar om till exempel IVF, adoption, donation, om permanent ofrivillig barnlöshet, barnlöshet ur manligt perspektiv etc.
2020, när det var pandemi, bjöd föreningen in till ett uppskattat digitalt event där 5 författare fick berätta om sina böcker. Hanna som hade haft Ruvarpodden tillsammans med Annica var en av författarna som pratade och de passade även på att spela in ett reunion avsnitt.

Andra arrangemang som genomförts är till exempel öppet hus på fertilitetsklinikerna och Ålandskryssning med “Andra sidan tröskeln – föreningen för permanent ofrivilligt barnlösa”.
Flera privatpersoner har också gjort egna arrangemang, ordnat fika- och picknickträffar för barnlängtare och spridit information i butiker och på bibliotek om ofrivillig barnlöshet. 2022 släppte Simon Lussi sina egenskrivna låtar om sin barnlängtan i samband med Ofrivilligt Barnlösas Dag.

Varje år uppmanar Riksförbundet Ofrivillig Barnlöshet barnlängtare att dela inlägg och bilder för att sprida budskapet, informera och öka kunskapen om ofrivillig barnlöshet, gärna med #ofrivilligtbarnlösasdag

Uppmärksammat i media

2015 var både Louise Gustafsson, som skrivit böckerna “Slutdestination Liv” och “När storken störtat“, och Linda Malm som startade nätverket “Andra Sidan Tröskeln” med i TV4 Nyhetsmorgon. De berättade om sin kamp mot barnlöshet och cancer och att vilja men inte kunna få barn.

Hennes dröm gick i uppfyllelse

I slutet på maj 2011, tackade Wilda Mathilda, i ett blogginlägg, alla som hade nappat på hennes idé.

Tänk att en idé i ett inlägg kan spridas så bra! Tack till alla som anammar idén och sprider kommentar Tack för att du ger oss andra ofrivilligt barnlösa en gnista jag hoppas verkligen att det här ska spridas stort.

– Wilda Mathilda

En person kommenterar inlägget med att hon ska snart se att det blir en dag i almanackan, varpå Wilda Mathilda svarar:

”Det vore en dröm som skulle gå i uppfyllelse”


Fler atiklar inom samma ämne

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras.

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.