villhabarn.se
villhabarn.se - för ofrivilligt barnlösa

Utländska IVF klinker

OBS! Storkkliniken i Danmark i konkurs

Många svenskar åker utomlands för att få fertilitetsbehandling på någon av de drygt 500 kliniker som finns idag i Europa. Och många vill naturligtvis veta:
Vilken är den bästa kliniken? Det enkla svaret är: “Det beror på!”

Anledningarna att man väljer att söka sig utanför Sverige för att göra behandling kan vara flera: man har inte lyckats i Sverige, behandlingen man är i behov av finns inte i Sverige, ålder, kostnader etc etc.
Hur söker man då den bästa kliniker?
Först och främst behöver du/ni ställa frågan – vad är du/ni i behov av? Vad är det som gör att du/ni inte kan gå vidare med behandling i Sverige?
Titta därefter vilka regler respektive land har, exempelvis…

Ålder – flera kliniker och länder har åldersgräns
Civilstånd – alla länder behandlar inte samkönade par eller ensamstående kvinnor
Anonyma eller öppna donatorer – en del länder har endast anonyma donatorer

När ni valt ett eller två länder, ta kontakt med 2 – 4 kliniker och be om möte, behandlingsplan och prisuppgift. En del kliniker har “Babygaranti” det vill säga att de garanterar ett barn eller så får man tillbaka pengarna. Priserna varierar beroende på vilken behandling du/ni ska göra och dina förutsättningar. I budgeten behöver ni räkna med flyg, boende, mat och om ni behöver åka dit vid flera tillfälle.

Undersök gärna också i chattar och grupper om andra har erfarenhet och referenser från klinikerna som ni väljer mellan. De flesta europeiska länder har också patientföreningar dit man kan vända sig om man har frågor gällande regler eller behandlingar. Fertility Europe har listat en del av dem.

Fertility Road Magazine har sammanställt information från några europeiska fertilitetskliniker och vilka regler som gäller i respektive land.

Ersättning från försäkringskassan

Försäkringskassan kan ge ersättning för kostnader för vård utomlands. Kravet är att det är vård som man skulle haft rätt till även i Sverige.

Se Försäkringskassans vägledning “Vård i gränsöverskridande situationer”

Våra samarbetspartners i Lettland

LETTLAND

AVA clinic, Riga
AVA KLINIK är en internationell kedja av kliniker med bra resultat och fina omdöme som specialiserar sig på infertilitetsbehandling. Mer om oss på www.avaclinic.lv/sv

SIA – iVF Riga klinik 
På iVF Riga-kliniken kan du få alla tester du behöver, genomgå undersökningar och påbörja din behandling på en och samma dag. Mer om oss på www.ivfriga.se

Fler atiklar inom samma ämne

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras.

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.