villhabarn.se
villhabarn.se - för ofrivilligt barnlösa

Den årliga kongressen om fertilitet

Varje år bjuder ESHRE in till sin årliga kongress om fertilitet. Då samlas världens främsta fertilitetsexperter för att dela med sig av den senaste forskningen och utvecklingen inom området. Det är en mötesplats där läkare, forskare och andra intressenter möts för att diskutera utmaningar och möjligheter inom reproduktionsmedicin. I år var fertilitetskongressen i Amsterdam mellan 7 & 10 juli med drygt 11.000 deltagare från 130 länder. Och jag var där, inbjuden av Fertility Europe som representant från Sveriges patientförening, Riksförbundet Ofrivillig Barnlöshet.

Utställningar och föreläsningar

Årets fertilitetskongress bjöd på ett omfattande program med både utställningar och föreläsningar. Utställarna visade upp de senaste teknikerna och produkterna inom området, medan föreläsarna delade med sig av spännande ny forskning. Bland de teman som stod i fokus fanns bland annat genetiska orsaker till infertilitet, nya behandlingsmetoder och etiska aspekter inom reproduktiv medicin.

Ungdomars (o)kunskap om fertilitet

Utöver den vetenskapliga delen av kongressen deltog jag även i en heldagskonferens tillsammans med Fertility Europe. Fertility Europe är den europeiska paraplyorganisation som företräder patientföreningar inom (in)fertilitet i mer än 20 europeiska länder. Under konferensen presenterades resultaten av Fakta! som är ett interaktivt spel för tonåringar mellan 15 & 18 år. Spelet mäter vilken kunskap tonåringar har om (in)fertilitet och har varit ett pilotprojekt i Nederländerna, Norge, Polen och Portugal. De första resultaten visar tydligt att det inte finns tillräcklig kunskap bland unga om reproduktion och vad som kan påverka fertiliteten. Detta bekräftar det som vi ofta upplever som en stor frustration. Att fokus på den information som ungdomar idag får är “Skydda dig för att inte bli gravid” istället för att utbilda och informera om vilka faktorer som spelar in för att bli gravid, hur snabbt fertiliteten egentligen sjunker och att de som syns i sociala medier som blivit gravid vid 50 har blivit detta med hjälp av donator.
De slutliga resultaten från de fyra pilotländerna kommer i början av 2025. Därefter hoppas man kunna sprida det i övriga Europa.

Jämförelsekartan

Fertility Europe har även i samarbete med European Parliamentary Forum on Sexual and Reproductive Rights utvecklat European Atlas of Fertility Treatment Policy. Detta är en omfattande jämförelsekarta som utvärderar 49 länder baserat på tillgång till rättvisa, säkra och effektiva fertilitetsbehandlingar. I topp ligger Belgien och Nederländerna. Sverige hamnar på 9:e plats och 3:de plats i Norden efter Danmark och Finland.

Inspirerande dagar

Det var väldigt inspirerande dagar och möte. Under alla dagarna (eller ja nästan..) pågick föreläsningar där forskare fick presentera sina rapporter. Jag besökte en del intressanta föreläsningar om bland annat PGT-A, donation ur olika synvinklar samt fertilitetsbehandlingar och världens befolkningsminskning. Ambitionen var att besöka fler men tyvärr fick kongressen ett snörpligt slut då man blev tvungen att utrymma hela RAI Arena på grund av misstänkt föremål. Det visade sig vara falskt larm och ingen kom till skada men när vi kunde komma in igen efter 4 timmar så hade man tagit beslut att ställa in resterande föreläsningar.

En del av de föreläsningar som presenterades finns på ESHREs hemsida men enbart för medlemmar. Många av dem är dock publicerade forskningsartiklar som finns att hämta via olika sidor. De jag har lagt ut på Instagram hittar du här. Jag kommer lägga ut fler under augusti/september.


Fertility Europe

ESHRE

Fler atiklar inom samma ämne

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras.

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.