villhabarn.se
villhabarn.se - för ofrivilligt barnlösa

Hon gjorde poesi om sin barnlängtan

I samklang med naturen och de fyra årstiderna får vi följa diktjaget i förälskelse, längtan efter en mor, längtan efter barn och IVF behandling. 

Cecilia Alstermark är journalist och Pärlemor är hennes debutbok som poet. I intervju med Smålandsposten i juni berättar Cecilia att hon har skrivit dikter sedan tonåren och från början var det inte fokus på barnlängtan men kom efter hand mer och mer att handla om det. När hon började skriva om sin IVF behandling var det för att dokumentera för egen del. Tanken kom sedan att ge ut en diktbok där IVF behandlingen blev den tredje och sista delen, som en logisk fortsättning på de andra delarna som hon skrivit under flera år. Hennes förhoppning är att andra som också gått genom detta, ska kunna känna igen.   

Vi får följa med i processen med sprutor, besök på fertilitetskliniken och sex på bestämda tider men också alla känslor mellan hopp, och planerna för det framtida barnet, och förtvivlan när man tror man fått missfall.

”Jag kissar på stickor och säger att vi ska ha sex i kväll. Vi är
trötta men vi har redan bestämt            två namn.”

”Jag försöker leva som vanligt, det står också i broschyren. Intervjuar en man som berättar hur han flydde sitt fosterland när något rinner ur mig. Blod. Missfall. Jag fortsätter lyssna och nicka. Hoppas att jag inte blöder ner hans fåtölj. I en paus lånar jag toaletten. Inget blod. Det är bara rester av progesteronpillret som jag skjuter upp tre gånger om dagen.”

Ofrivillig barnlöshet är omgärdat av mycket tabu, myter och valda sanningar. Cecilia har också har fångat de där frågorna och rädslorna som man tror man är ensam om men som ofta visar sig är väldigt vanliga för de som kämpar för att bli föräldrar.

”Det står i broschyren att det inte kan hända men jag är ändå rädd att embryot ska åka ut när jag hostar, skrattar, springer.”

Boken avslutas med ett positivt graviditetstest. För Smålandsposten berättar Cecilia att hon blev mamma men inte helt odramatiskt. Dottern föddes i vecka 25, en ny episod i livet, med nya prövningar och en historia vi hoppas att hon berättar i sin nästa poesibok.

Pärlemor är en berättelse i en form vi kanske inte är vana vid att läsa om IVF behandling. Men för alla som varit i längtan efter barn är texterna i Pärlemor träffande med hög igenkänning och går ofta rakt in under skinnet.

”Inte den här gången heller
Livmodern gråter blod
över ickelivet
              dödmodern”


Länk till produktinformation om boken

Fler atiklar inom samma ämne

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras.

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

I agree to these terms.