villhabarn.se
villhabarn.se - för ofrivilligt barnlösa

IVF (in vitro-fertilisering) även kallad provrörsbefruktning

In vitro-fertilisering (IVF) betyder befruktning i glas, även kallat provrörsbefruktning. Man plockar ägg från kvinnan och lägger dessa tillsammans med spermier från mannen i en odlingsskål för att befruktas. Om befruktning sker så för man tillbaka embryot (det befruktade ägget) till livmodern efter några dagar. Läs mer: 1177.se

Youtubefilm om hur IVF fungerar

How in vitro fertilization (IVF) works – Nassim Assefi and Brian A. Levine – YouTube

Information steg för steg, Så går en IVF behandling till

“Från utredning till väntan” Nordic IVF

Allt om IVF – Youtube

Här får du veta allt om hur en IVF behandling går till och vad man kan förvänta sig. Fertilitetsspecialisten Carolina Tristen och barnmorska Emma Karling Widsell går igenom de olika behandlingssätten, sprutorna och slutligen ägguttag och insättning.
En film väl värd att se om du har tankar på att gå igenom en behandling!
Allt om IVF – Youtube

Historia

Det första provrörsbarnet i världen, Louise Brown, är född den 25 juli 1978 i Oldham, Storbritannien. Detta var ett mycket omdebatterat ämne på den tiden och metoden hade många högljudda kritiker. I dagsläget har det svängt och IVF är en av de viktigaste metoderna för behandling av barnlöshet.
Det första ”provrörsbarnet” i Norden är en flicka född 1982 i Göteborg. Därefter tog det inte lång tid innan barn nr 2 kom, en pojke i Malmö. Under många efterföljande år var det enbart möjligt att få IVF i Göteborg och Malmö. Det innebar att väntetiden för vård inom den offentliga vården var 7 år efter remiss.
1985 öppnade Sophiahemmet sin fertilitetsklinik och strax därefter följde flera privata kliniker. På så sätt minskade väntetiderna och fler fick vård.
Robert Edwards fick 2010 Nobelpriset i medicin för utvecklingen av IVF/provrörsbefruktning.

Källa:
1177.se
Fertilitetsråd.se
Nobelprize.org

Fler atiklar inom samma ämne

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras.

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.