villhabarn.se
villhabarn.se - för ofrivilligt barnlösa

När ska man sluta försöka?

Många gånger hör och ser man “Ge inte upp – snart är det din tur!” Men är det okej att ge upp? Och när är det i så fall dags att sluta försöka? Efter 5 IVF försök? Efter 7…. Donation? Man har ju faktiskt hört de som gjort 11 och 12 IVF försök för att sedan få sitt efterlängtade barn. Det kan ju vara nästa gång som det fungerar!

På ofrivilligt barnlösas dag den 29 maj 2021 ordnade Riksförbundet ofrivillig barnlöshet ett event med 5 författare. En diskussion var när det är dags att ge upp och sluta försöka. Tobias Åkerman, författare till boken “Drömmen om ett barn”, berättade att han fick stöd av en vän att diskutera de existentiella frågorna och hur svårt det är att förhålla sig i barnlängtan då man aldrig vet var i processen man befinner sig. Är jag i början? I slutet? Mitten? Eller kanske i en återvändsgränd? Alla var överens om att det är okej att ge upp. Men det är något man själv måste bestämma och inget som någon annan ska berätta för mig!

Att ge upp…

Jag och och min vän Linda Malm har diskuterat detta – att ge upp – många gånger. Båda har vi varit i det avgrundsdjupa hålet som man kan befinna sig i när man inser att man kanske aldrig blir förälder. Linda, fick efter 4 IVF behandlingar och cancerbesked veta att hon och hennes man inte fick adoptera. Hon sökte då efter information om permanent ofrivillig barnlöshet men upptäckte att det finns väldigt lite information om detta ämne i Sverige. Därför skapade hon Andra Sidan Tröskeln – nätverket för dig som är permanent ofrivilligt barnlös. Jag fick efter fruktlösa IVF behandlingar beskedet att läkarna inte kunde göra mer. Men blev sedan mirakulöst gravid och fick en dotter.

Både Linda och jag vet vad det innebär att fundera “När ska man ge upp? Hur länge ska man försöka?” Vi vet att det är inga lätta beslut och inget man bestämmer sådär över en natt utan något som man måste få lov att ventilera, älta och diskutera. Även om man har bestämt sig för att sluta försöka så finns hoppet kvar, hoppet att det kanske ändå finns en chans att det blir ett barn. Vi känner att detta är något som vi behöver prata mer om med varandra, ventilera de känslor och frågor som uppstår när man funderar men känner motståndet att acceptera. Tankarna som uppkommer hur man ska kunna acceptera? Kan man acceptera? Vad händer om jag aldrig blir förälder? Hur går livet vidare?

En grupp för att ventilera alla frågor

Med våra egna erfarenheter vill vi ge stöd till andra som är i den situationen som vi själva varit i och har därför skapat en Facebookgrupp ““När ska jag sluta försöka?” – för dig som funderar“. En grupp för alla som går i de här tankarna och vill möta andra med samma frågor och funderingar – När är det dags att ge upp försöken att bli förälder?
Gruppen är för dig som funderar, oavsett var i barnlängtanprocessen du är. Du som känner motstånd mot att acceptera ett liv utan egna barn och inte kan sluta hoppas. Här ska vi kunna ventilerar alla känslor mellan hoppet och förtvivlan.

Länk till gruppen “När ska jag sluta försöka?” – för dig som funderar
Gruppen är privat vilket innebär att bara medlemmar kan se vem som är med i gruppen och vad som publiceras. Var och en får vara precis så lite eller mycket aktiv i gruppen som man känner för och är bekväm med. Tänk på att vi befinner oss alla på olika stadier av acceptans, sorg och nyorientering i livet. Det innebär att du kanske inte kommer att känna igen dig och kan relatera till alla inlägg. Vi mäter eller värderar inte varandras sorg eller sorgeprocess. Alla bär vi på unika historier.

Är det några frågor eller funderingar är det bara att kontakta mig, Maria, eller Linda.


Event Ofrivilligt Barnlösas Dag 29/5 – 2021

Fler atiklar inom samma ämne

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras.

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.