När man inte lyckas bli gravid
Har man haft regelbundet sex under ett år utan att bli gravid, rekommenderar man i Sverige att man ska söka vård. Men tidigare om man vet att man kommer ha svårt att bli gravid utan hjälp, till exempel om…
… du som kvinna är över 35 år
… lever i samkönat förhållande eller vill bli förälder på egen hand
… du sällan eller aldrig har mens
… man har blivit opererad i magen och det blivit komplikationer
… du eller din partner har haft en tumörsjukdom och blivit behandlad med cytostatika
… om mannen haft inflammation i testiklarna
… om någon av er vet/eller tror sig ha haft klamydia eller annan könssjukdom
Var söker man hjälp?
Kontakta din vårdcentral, barnmorska eller gynekologiska mottagning. Det går även bra att ta direkt kontakt med kvinnoklinik eller en infertilitetsklinik på ett sjukhus för att få en barnlöshetsutredning eller behandling.
Du kan även kontakta 1177 för att få rådgivning om var du kan söka hjälp.
Du kan söka vård på vilken öppen specialistmottagning du vill i hela landet. Om du söker hjälp i en annan region står du i samma kö som de som hör till den regionen men vårdgarantin gäller bara i den region där du är folkbokförd. Det är också viktigt att veta är att mottagningarna har olika regler för att påbörja utredning och/eller behandling beroende vilket landsting de tillhör.
Egen vårdbegäran eller egenremiss
För att få specialistvård behöver man ofta en remiss, vilket ofta skrivs av vårdpersonal. Men till vissa mottagningar kan du själv skriva en så kallad egen vårdbegäran. Egen vårdbegäran kan också kallas egenremiss eller egenanmälan.
Egen vårdbegäran eller egenremiss innebär att du skriver till mottagningen och berättar varför du söker vård. Vem som helst kan skriva en egenremiss. Du behöver inte ett godkännande från din vårdcentral och egen vårdbegäran blir bedömd på samma sätt som en remiss från en läkare. Ibland finns det blanketter att fylla i och i vissa regioner kan du göra det via 1177.
Ta kontakt med den mottagning som du vill komma till. Då kan du få information om vilka regler som gäller för just det landstinget och hur du gör för att skicka in en egen vårdbegäran.
Mer information om egen vårdbegäran/egen remiss och hur det fungerar hittar du på 1177.
Källa: 1177.se