villhabarn.se
villhabarn.se - för ofrivilligt barnlösa

Ofrivilligt barnlös, en kostsam historia

Text: Anna Demert
Foto/Illustration: Pixabay, QuinceCreative

15 procent av alla par i Sverige är ofrivilligt barnlösa. Längtan och drömmen om ett ”guldägg”, spermadonation eller adoption finns där hela tiden. Villhabarn.se ska försöka ge en bild av denna barnlängtan – utifrån ett ekonomiskt perspektiv. Vare sig man väljer IVF behandling eller adoption så medför det ofta stora ekonomiska kostnader.

IVF-KOSTNADER – EN EKONOMISK SMÄLTDEG

Kortfattat så betalar man endast en patientavgift för sina undersökningar och behandlingar på Sveriges regioners olika kliniker. Avgiften kan variera något mellan olika regioner men samtliga behandlingar omfattas av högkostnadsskyddet med frikort. Hos en privat klinik står man för kostnaden själv och typ av behandling styr kostnaden. Både pris och behandlingar kan variera stort längs vårt avlånga land.

Via landstinget kan man som grund få hjälp med upp till tre ägguttag med återföring. Det kan också variera mellan olika regioner. Frysta embryon ingår också. Blir du gravid och får ett barn får man själv bekosta en framtida syskonbehandling.

Provrörsbefruktning med hjälp av IVF eller andra fertilitetsbehandlingar kan finansieras på olika sätt. Vissa par/patienter får remiss till reproduktionsmedicinska centrum på sjukhus, vilket då bekostas av regionen. Väljer man privat klinik står man för kostnaden själv.

LÅNEFINANSIERING VIA HUMAN FINANS

Carl von Linné Kliniken i Uppsala är en av Nordens största IVF-kliniker med fler än 11 000 förlösta barn. Fördelen är att inga remisser behövs och väntetiden är kort. Precis som hos många andra privata kliniker som samarbetar med banker och finansbolag, erbjuder Carl von Linné Kliniken lånefinansiering via Human Finans med räntefri delbetalning på sex eller 12 månader. I ett exempel hos kliniken blir månadskostnaden för en enstaka IVF cirka 3 646 kronor under 12 månader. För större belopp tillkommer ränta. Behandlingar hos privata kliniker ska oftast också betalas i förskott.

Carlanderskas sjukhus i Göteborg samarbetar med fertilitetscentrum Livio där man utför cirka 1 500 IVF-behandlingar per år, vilket resulterar i 350–400 barn. I Sverige är den siffran 19 000 IVF-behandlingar årligen som leder till ungefär 4 500 barn. Deras statistik har visat att om kvinnan är under 38 år har man 45–50 procents chans vid varje behandlingsförsök att uppnå graviditet. De samarbetar också med finansbolaget Human Finans men har inte skrivit ut några kostnader på hemsidan eftersom det är så personligt vad exakt man behöver som patient och beroende på IVF behandling.

PLANERA IVF PROCESSEN

Enligt kliniken Nordic IVF som finns i Solna, Hammarby, Göteborg och Malmö, går paret/patienten igenom de olika alternativen med läkaren när det gäller privatfinansierad behandling. Ofta finns det flera sätt att lägga upp den ekonomiska biten, antingen genom att betala för en behandling i taget (enstaka behandling) eller om man vill betala för två eller tre behandlingar som en paketlösning. En enstaka IVF-behandling kostar omkring 35 000 – 40 000 kr i Sverige.

Priserna hos olika privata kliniker varierar när det gäller IVF/ICSI, egna ägg, Donationsbehandling, IVF/ICSI, Insemination, Infrysning av egna ägg, Infrysning av egna spermier, övriga priser för konsultationer, provtagningar och besök på mottagningen. Det är också viktigt att veta vad som ingår i det IVF-paket man köper, vilka garantier som gäller och vad man kan få ersättning tillbaka för. Planera därför din IVF-process noga.

KOSTNADER FÖR IVF BEHANDLING UTOMLANDS

Eftersom IVF-kostnaderna kan bli väldigt höga i Sverige är det många som söker sig till mer prisvärda IVF-behandlingar utomlands. Då gäller det att ha koll på vad man betalar för, deras garantier och exakt vad som ingår. Så att man inte blir lurad.

FertilityRoad.com är en webbplats, en plattform, som ger guider, tips och information om populära IVF-kliniker och fertilitetsbehandlingar utomlands samt information om ekonomiska, juridiska, alternativa aspekter och internationella infertilitetslagar.

Enligt plattformen kostar en IVF utomlands för en standard IVF-cykel med egna ägg mellan 2 500 – 5 500 euro.

När det gäller äggdonation så är det inte tillåtet i vissa länder och andra länder har begränsad tillgänglighet med ägg på grund av juridiska aspekter. En viktig sak att känna till. IVF-kostnader utomlands för äggdonation (IVF-behandling med donatoräggcykel) kostar cirka 5 000 – 8 000 euro.

IVF-klinikerna erbjuder i allt högre grad behandlingspaketlösningar med olika garantier eller inkluderingar. Ta noga reda på fakta, prisbild och återbetalningsmöjligheter om ett 100% resultat inte uppnås.

Många svenskar har också i decennier valt att åka till Danmark för IVF-behandlingar. Generellt ligger en IVF-behandling på cirka 25 000 – 30 000 DKK. Vitanova är en välkänd klinik för många där ett paketerbjudande innehåller tre äggsamlingar, embryologi, embryofrysning i ett år, en embryoöverföring, tidig scanning av graviditeten, och kliniska råd för 57 000 DKK. Vissa ytterligare omkostnader tillkommer såsom konsultation och provtagningar.

Att vara ofrivilligt barnlös kan, som du märker, bli en kostsam historia. Ta noga reda på vilket problem du och/eller din partner har och planera noga därefter – vare sig ni väljer expertis och trygghet hemma i Sverige eller om ni väljer en privat klinik utomlands.

FAKTARUTA

IVF kostnad utomlands – populära länder
Spanien€ 5,900 – € 11,000€ 4,100 – € 7,100
Tjeckien€ 4,500 – € 8,000€ 2,700 – € 5,700
Grekland€ 5,000 – € 8,000€ 3,200 – € 6,200
Norra Cypern€ 4,500 – € 6,000€ 2,700 – € 5,700

KOSTNADER FÖR ADOPTION

När det kommer till adoption varierar kostnaden beroende på vilket land man adopterar från. Kostnaden hamnar ofta mellan 200 000 – 300 000 kronor som då inkluderar avgifter till adoptionsorganisationen i Sverige och i barnets hemland, samt resekostnader.

Det finns två adoptionsorganisationer i Sverige som har tillstånd att förmedla internationella adoptioner – Barnen framför allt (BFA) i Kungsbacka och Adoptionscentrum i Sundbyberg. Eftersom kostnaden ses som ett stort hinder är det färre som väljer att adoptera, även om flera ofrivilligt barnlösa som börjar med IVF kanske ångrar sig längre fram, att de inte startade en adoptionsprocess.

Myndigheten för internationella adoptionsfrågor, MIA, har tillsyn över adoptionsorganisationernas verksamheter och ett första steg att få adoptera är ett medgivande från socialnämnden.

Ann-Charlotte Särnbratt är verksamhetschef på BFA tipsar också om några saker man kan tänka på:

− Dels kostar adoption olika mycket beroende på vilket adoptionslandet är, dels varierar kanske våra priser i Sverige. Sedan finns också ett adoptionsbidrag att söka från Försäkringskassan som idag ligger på 75 000 kronor per adopterat barn.

Anna Linnell är adoptionsrådgivare på Adoptionscentrum ger också rådet till nya adoptivföräldrar att inte missa bidraget från Försäkringskassan.

− Jag gissar att de flesta lånar till åtminstone en del av adoptionsavgiften. Vi har ett medlemslån via SEB som vi erbjuder, säger Anna.

Många som adopterar både sparar eller tar lån för att ha råd med en adoption. Bor man i en generös kommun kan man dessutom ansöka om bidrag till adoption.

En stor del av kostnaden är administrationen i Sverige. Även om organisationerna inte får vara vinstdrivande så ska samtliga omkostnader täckas. Kostnaderna kan även vara vårdavgifter, domstolskostnader och olika myndighetsavgifter.

Källor: Adoptionsportalen, Barnen framför allt, Adoptionscentrum, Försäkringskassan, Nordic IVF, Carl von Linnékliniken, Livio, FertilityRoad.com, Vitanova, Copenhagen FertilityCenter


Vill du läsa mer:

Landstingsregler
Att välja klinik utomlands

Fler atiklar inom samma ämne

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras.

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.