villhabarn.se
villhabarn.se - för ofrivilligt barnlösa

Hur fungerar en fertilitetsutredning?

I Sverige rekommenderar man att man ska söka vård när man försökt att aktivt bli gravid i ett år men tidigare om man vet att man kommer ha svårt att bli gravid utan hjälp, till exempel om …
… du som kvinna är över 35 år
… lever i samkönat förhållande eller vill bli förälder på egen hand
… du sällan eller aldrig har mens
… man har blivit opererad i magen och det blivit komplikationer
… du eller din partner har haft en tumörsjukdom och blivit behandlad med cytostatika
… om mannen haft inflammation i testiklarna
… om någon av er vet/eller tror sig ha haft klamydia eller annan könssjukdom

En fertilitetsutredning kan man göra om man vill bli förälder men även om man vill kontrollera fertiliteten men inte har barnlängtan just nu. Man börjar med att lämna prover för att sedan ha samtal och undersökning av läkare och/eller barnmorska och ibland gör man detta vid två olika besök. Hur lång tid en fertilitetsutredning tar beror på klinik och om den är offentlig eller privat. Kontakta kliniken du ska göra utredningen hos och fråga hur deras upplägg ser ut.

Fertilitetsutredning av kvinnor

Vid en fertilitetsutredning träffar kvinnan en läkare som går genom tidigare sjukdomshistoria, hur länge man har försökt få barn, hälsotillstånd och faktorer som är relevanta för fertiliteten.
Man gör även en gynekologisk undersökning, vaginalt ultraljud och bedömning om ägglossningen är normal. Det kan också vara att man behöver undersöka äggledarna och göra en så kallad äggledarspolning (HSS) för att kontrollera äggledarpassagen.
Om kvinnan är över 35 år är det bra att komplettera utredningen med anti-Mülleriskt hormon (AMH) för att få en uppfattning om äggreserv. Och om utredningen visar behov av assisterad befruktning behöver vissa infektionsprover tas t.ex. HIV, Hepatit, Syfilis och HTLV.

Fertilitetsutredning av män

För att utreda fertilitet hos mannen behöver man ett spermatest. Spermier analyseras utifrån antal och rörlighet. Enligt Världshälsoorganisationen (WHO) är gränsvärden för ett normalt spermaprov 40 miljoner/utlösning, 15 miljoner/ml, 60% levande spermier som har en rörelseförmåga på minst 40%.

Om spermaprovet är nedsatt kan man behöva gå vidare med en fördjupad utredning, vilket kan innebära hormonprover och kromosomanalys. Undersökning av mannen är minst lika viktig som undersökning av kvinnan.

Behov av donator

Utöver den medicinska utredningen är det i Sverige obligatoriskt med en psykosocial utredning för att få genomgå donationsbehandling. Utredningen ska säkerställa att det blivande barnet kommer att växa upp under goda förhållanden utifrån medicinska, psykologiska och sociala förhållanden.
Regelverket kring donation styrs bland annat av Lagen om Genetisk Integritet.


Källa: 1177, Lunds IVF, Nordic IVF, Akademiska Sjukhuset, Ovumia, Livio
WHO laboratory manual for the examination and processing of human semen
World Health Organization, 5th ed., 2010


Landstingsregler för fertilitetsbehandling

Vilken klinik ska man välja?

Fler atiklar inom samma ämne

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras.

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.