villhabarn.se
villhabarn.se - för ofrivilligt barnlösa

Finansieringstips!- Jakten på pengar till IVF och adoption

Text: Anna Demert
Foto: Privata & Nattanan Kanchanaprat från Pixabay

Hur kan man finansiera sina IVF-behandlingar? Hur fungerar crowdfunding? Att be om ekonomisk hjälp av sina nära och kära, är det skämmigt eller måste vi bli bättre på att be om hjälp?

I artikeln ”Ofrivilligt barnlös, en kostsam historia” som Villhabarn.se publicerade 1 juli 2024 pekade vi på mängden omkostnader man måste tänka på när det kommer till IVF och adoption. Ekonomibiten kan vara svår, tung och deprimerande. Därför vill vi muntra upp er men en uppföljande artikel om tips och råd på vägen och hur andra par har löst en del omkostnader längs vägen.

Redan 2001 kunde man höra i P4 Västernorrland hur Stina Näslund i lilla Helgum hade startat en insamling för att kunna adoptera ett barn. Den stora kostnaden gjorde att hon inte såg någon annan utväg. Följaktligen öppnade Stina postgirokonto för sin insamling och ställde ut bössor på bygden för att få ge sin son ett syskon. Även om hon tänkte att folk skulle tycka hon var konstig eller att vissa snackar om att barnen kommer fara illa, trodde hon på sin vision.

En annan påhittig person är Cornelia Armano från Lomma, som genom sin blogg resanmotsyskon.blogspot.se samlade in pengar för att adoptera ett syskon till deras adoptivson Viggo som hämtades hem från SydKorea 2013. I bloggen kunde man följa familjens andra adoptionsresa samtidigt som Cornelia ville sprida kunskap om adoption och att samla in pengar. Det gjorde hon genom att sälja unika barn- och familjeposters samt namn- och födelsedagstavlor. Även om Viggo fick sin lillasyster Alva 2016 så finns bloggen kvar och beställningar av personliga tavlor och posters kan fortfarande göras.

GRÄSROTSFINANSIERING

Något som blivit allt vanligare är gräsrotsfinansiering, så kallad crowdfunding. Gör man en sökning på exempelvis gofundme.com eller gogetfunding.com och skriver Sweden så kan det handla om allt ifrån att en familj vill få ihop pengar för att få evakuera resterande familj från Gaza, omplacering av hundar eller så kan det vara en insamling inför en operation eller någon tonårings dröm om att kunna köpa sig en moppe.

Crowdfunding kan handla om att man drar igång en insamling själv, men det kan också handla om någon okänd medmänniska som vill göra något gott för någon annan. Villhabarn.se har träffat några av dessa många par som längtar efter en liten ny familjemedlem.

Hanna startade insamling till Sandra & Andreas

Hanna Tegnér, en av Sandras följare på hennes instakonto @var_barnkamp, hade följt Sandras och Andreas IVF-kamp länge. Så länge att hon plötsligt drog igång en insamling. Idag har insamlingen samlat in drygt 5000 kronor.

− Jag startade insamlingen både på gofundme och på mina instakonton @minswagigainsta och @vaxtgarisen. Efter att ha följt Sandras instakonto en tid förstod jag att de hade prövat det mesta utan någon framgång och kände att det måste vara en otrolig frustration, sorg och uppgivenhet de upplevde. Att vi sedan är lika gamla och att jag lyckats bli gravid och få bli mamma sex gånger utan att ens egentligen ha planerat det gav mig bara ännu större lust att bidra med det jag kunde. Då alla som har barn vet vilken gåva och kärlek det är

Min förhoppning var att pengarna kunde bidra till den gåvan. Att det blev just Sandra och hennes Andreas var nog slumpen, men gillar hennes ärlighet i det hon delar, inga fasader eller filter, berättar Hanna Tegnér.

− Hannas gest betyder mer än vi har ord att förklara. Helt fantastiskt att en vilt främmande människa vill ge oss en sån fin överraskning och gåva. 5000 kronor låter kanske inte mycket i sammanhanget, men det är ändå 5000 kronor och mycket pengar i sig, säger Sandra.
− Tänk att det finns så mycket omtanke och vänlighet. Jag började gråta när hon berättade om insamlingen, så berörd blev jag. Jag är så tacksam över det community som finns på insta för alla oss ofrivilligt barnlösa. Där finns så mycket hjälp, värdefull information och framför allt stöd och kärlek. Helt ärligt har det hjälpt mig många gånger att fortsätta orka.

Sandra och Andreas har avslutat flera privata utredningar, utöver vårdens. Sammantaget har de åtta försök bakom sig och nu förbereder de sig på en ny IVF. Sandra menar på att mycket hänger på ekonomi. Inte bara utredningarna i sig utan även kosttillskott och annat som kommer till. Själv har hon sålt mycket på Vinted och även gjort smycken som hon har sålt.
Insamlingen: gofundme.com/f/insamling-till-ivf

Kristin & Jenny: När insamlingen avslutades hade 52 personer donerat 3000 euro

När Kristin och hennes engelska partner Jenny började sin resa till att bli föräldrar anade de inte hur lång, bumpig, stressig och känslosam vägen skulle bli. Det första som mötte dem var när de steg in på fertilitetskliniken i juni 2020. För en IVF-process krävdes giftermål, vilket i och för sig redan var planerat sedan tidigare men fick bli lite mer spontant. Redan i oktober och december gjordes de första inseminationerna vilket inte resulterade i något. Tredje inseminationen i mars ledde till en graviditet men som slutade i missfall vecka tio.

− Redan då hade vi lagt ut 6500 euro. Och nu skulle vi börja om. Det var tungt. Jag närmade mig 40 och allt började kännas stressigt och deppigt, säger Kristin. Det blev många diskussioner med familj och vänner innan vi drog igång vår första fundraising. Det kändes verkligen som att vi “tiggde” pengar. Men vi insåg att många faktiskt ville hjälpa till. Inom queer-communityn är fundraising vanligt, en slags aktivism för att uppmärksamma allt vi måste kämpa för som är helt naturligt för heterosexuella att få hjälp med av stat och myndigheter. 

Insamlingen avslutades 2022 och då hade 52 personer donerat 3000 euro – allt ifrån familj, vänner men även bekanta och folk de knappt kände. Ändå gnagde tanken att här har folk skänkt pengar till något som kanske inte skulle ge något resultat.
(Jenny till vänster, hunden Buddy i mitten och Kristin till höger)

Efter mina fem inseminationer och en misslyckad IVF, ville vi försöka med min fru Jenny istället och då valde vi att spara ihop pengarna själva, vilket gjorde att det tog två år att kunna göra hennes första insemination och sedan en IVF. Men alla försök har misslyckats. Just nu befinner vi oss på en plats där vi måste bestämma oss för att fortsätta, kanske med en dubbel-donation, eller stanna helt. 
Kristin & Jennys insamling: gogetfunding.com/ivf-help-for-kristin-jenny/

Emelie och Marcus vän drog igång en insamling

När Emelie och Marcus hade försökt bli gravid under fyra års tid, drog deras goda vän Martina Aurén igång en insamling på Facebook och Instagramkontot @ivfjourneysweden. Där uppmanade hon alla att swisha en gåva till Emelie och totalt har gåvorna blivit 30.000 kronor.

− Vi är så enormt tacksamma, säger Emelie.

Utöver insamling, att de lånat upp huset och sparat pengar själva har de sålt saker från hemmet på nätet och Emelie har gjort IVF-armband som hon sålt.

− Allt är ju så dyrt. Bara att ta ledigt från jobbet till resor och undersökningar, tillskott och mediciner drar lätt iväg vilket i sig skapar stress och psykisk ohälsa som leder till sjukskrivning.

Turerna har varit många och hon och maken har kollat in både kliniker utomlands och i Sverige. Emelie och Marcus kollade på Olgakliniken och ett trepack där med PGT-A och mediciner, resa boende och allt inkluderat låg på cirka 500.000 kronor. I Sverige landar prisnivån på cirka 150.000 kronor.

− Fördelar utomlands är väl att dom gör just PGT-A men med vårat problem att äggen inte fäster i livmodern är det just det som vi vill rikta in oss på och då gäller det att hitta en klinik som kan erbjuda oss det. Det är svårare i Sverige, lättare utomlands. Men nu har vi hittat två kliniker i Sverige – Carl von Linné och Gynhälsans IVF i Jönköping. Valet gick på Gynhälsans IVF och sista försöket är påbörjat.
Emelies instagram: @ivfjourneysweden
Emelies smycke: @emeliesivfsmycke

Rebecca och Mattias gick ur sin comfort zone

Längtan efter att få ett syskon till snart femårige Sammy (som skedde spontant med eget ägg) drog igång våren 2023. Efter att ha försökt bli gravida under flera år, med egna ägg, valde Rebecca och Mattias att gå vidare med äggdonation på Livio i Göteborg. Rebecca berättar om IVF-resan på sitt instakonto @treblifyra (f.d. @momentsbyrebecca).

Egna sparpengar bekostar alla medicinska procedurer, läkarkonsultationer, medicinering, resekostnader och inkomstbortfall. Men långtidssjukskrivning och att bufferten minskade snabbt gjorde att de gick ur sin comfort zone och startade ett gofundme-konto.
− Bara att få in några bidrag i vår insamling underlättar och gör livet lite lättare. Hittills har vi fått in nästan 6000 kronor och vi är evigt tacksamma för allt stöd och generositet som vi får ta emot, säger Rebecca och fortsätter:

− Vi har finansierat våra tre IVF-försök själva genom lån på cirka 60000 kronor. Plus kostnader som tillkommit längs vägen har vi tagit från våra sparpengar. Crowdfunding har vi sett att större konton använder sig av och det kändes till en början lite som tiggeri och man undrar vad de som skänker pengar förväntar sig. Men på grund av vår situation har vi omvärderat dessa åsikter och insett att man tillsammans med små summor kan hjälpa varandra.
I samråd med kliniken är äggdonation den enda möjligheten för Sammy att få en lillasyster eller lillebror. Det råder väntans tider och en kötid på tio månader.
Rebecca och Mattias insamling: gofundme.com/f/aggdonation-vart-sista-hopp-for-syskon-till-var-son

Lydia och Jens fick insamling i julklapp

Lydia och hennes Jens fick en insamling till IVF av Lydias syster Emelie i julklapp.

− Jag hade sagt att jag helst inte ville ta ett lån på så mycket pengar till något som inte är en garanti. Då kanske vi hade suttit med vår avbetalning efter tre IVF-försök med över 100000 kronor i lån. Att varje månad bli påmind om att vi misslyckades, säger Lydia.

För lillasyster Emelie gjorde det ont, att se hennes älskade syster och make kämpa och att se deras sorg varje gång det inte gick framåt.

Emelie berättar:
− Att stå bredvid och känna sig maktlös när någon man älskar gå igenom tuffa tider är hjärtskärande. Det väckte en stark önskan inom mig att agera. Inte bara för att jag längtar efter att bli moster, utan också för att jag ville ge hopp och stöd. Därför startade jag en insamling på Facebook och Instagram, där varje bidrag blir ett steg närmre målet. Lite som ett ljus i mörkret.
(Emelie till vänster och Lydia till höger)

Insamlingen lyckades få in 24485 kronor och under våren har Lydia & Jens haft sitt första möte med kliniken, varit på psykosociala utredningssamtal, utredning för när man behöver donerade könsceller. Idag ligger nio ägg i frysen och ett ägg ska snart återföras. Så det kanske blir den vackraste hösten…
Lydias instagram: @lydiagrankvist

Vi fortsätter sprida information!

Lydia Grankvist är bara en av många som fått till sig elaka och ogenomtänkta kommentarer på Instagram. Exempelvis: ”Om man inte kan göra något så simpelt som att bli föräldrar utan stora kostnader.” ”Om ni inte har råd nu, hur ska man då ha råd att försörja barnet?” ”Ni är tragiska som måste be om hjälp för att ha råd.”

Sammanfattningsvis behöver vi fortfarande sprida information om ofrivillig barnlöshet, IVF och adoption. Det är uppenbart! Villhabarn.se tackar alla som är med i den här artikeln för att minska förtal och elaka kommentarer i sociala media!


Vad säger Skatteverket om crowdfunding?

Skatteverket har i en skrivelse kring mervärdesskatt för gräsrotsfinansiering skrivit i kapitlet
4.1.2 Gåvor:

”Det förekommer att någon som är en beskattningsbar person samlar in pengar till ett projekt mot symboliska motprestationer, varor eller tjänster vars värde är försumbart eller inte alls står i relation till det betalade beloppet. I sådana fall kan pengarna inte anses vara en ersättning för varorna eller tjänsterna. Det innebär att transaktionerna ska bedömas fristående från varandra. Pengarna anses då som en gåva från finansiären medan varorna eller tjänsterna anses som gåvor från den som tar emot finansieringen (nedan kallat tackgåva).”

Stiftelser och Crowdfunding

insamlingskontroll.se/ – här finns Sveriges alla 90-konton samlade. Kanske finns det någon stiftelse som kan bidra till er längtan efter ett barn.

stiftelsemedel.se/companylist/ – även här finns olika stiftelser samlade. Värt att ta en titt.

gofundme.com och gogetfunding.com – fundraising över hela världen.

adopttogether.org/ – världens största crowdfundingplattform när det kommer till adoptioner.

Åtta insamlingsidéer

1. Ordna med en garageförsäljning eller loppis. Kanske vänner och familj vill donera prylar till försäljningen.

2. Sälj saker och kläder på Blocket och Vinted.

3. Tryck upp och sälj t-shirts med fina citat eller bilder.

4. Alla gillar nybakat. Baka bröd och bullar och sälj på nästa torghandel eller fråga kyrkan om du får sälja vid nästa kyrkkaffe.

5. Gör armband och sälj.

6. Knacka på hos grannarna och fråga om du kan hjälpa till med något för en lagom stor timpenning – handla, klipp häcken, tvätta bilen, gå ut med deras hund…

7. Virka en babyfilt med mormorsrutor eller köp ett pussel till ditt barn och “sälj” varje ruta/pusselbit för en valfri peng.

8. Gör som Stina Näslund i Helgum och gå ut med insamlingsbössa på stan.


Joina olika FB-grupper!

Det finns en mängd olika nätverk för likasinnade. På Facebook finns bland annat dessa man kan bli medlem i:

  • IVF Sverige – en grupp för alla som väntar på en inskickad remiss, har påbörjat en IVF-process eller som fått besked att IVF är enda vägen…
  • IVF Sverige – vi som har fått barn – här följs vi genom graviditeten.
  • IVF för oss 40+ – för de som kämpar med IVF.
  • Fertilitetsbloggen. IVF, ägg och embryodonation – evidensbaserad information.
  • Adoption och diskussion – adoptionsföräldrar som har adopterat – ger råd och stöttning.
  • Adoptionsgruppen – cirka 3000 medlemmar som stöttar varandra och nya medlemmar.

Fler Facebookgrupper hittar du här

Fler atiklar inom samma ämne

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras.

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.