Äggdonation kan vara aktuellt för par och ensamstående kvinnor där kvinnan saknar eller har kraftigt nedsatt äggstocksfunktion. Orsakerna till nedsatt äggstocksfunktion kan vara tidig menopaus. Eller cancerbehandling som gjort att äggstocksfunktionen har blivit förstörd av cellgifter och strålbehandling eller bortopererade på grund av exempelvis cystor eller tumörer.
Utredning
Alla mottagare av donerade könsceller genomgår en utredning. I utredningen ingår ett samtal med en beteendevetare. Det görs en fördjupad psykosocial bedömning samt möjlighet att prata om den känslomässiga aspekten av att genomgå en äggdonation där barnet inte har genetisk koppling till båda föräldrarna.
”Öppen” donator
I Sverige är det endast tillåtet med ”öppen” donator. ”Öppen” donator betyder att barnet har rätt att ta reda på vem donatorn är, när det uppnått mogen ålder (ca 18 år). Detta görs barnet via kliniken som sparar all information i minst 70 år. Det finns inga juridiska eller ekonomiska skyldigheter eller rättigheter mellan barn och donatorn.
Möjligheten finns att donera till personer man känner. Men man gör en bedömning i varje enskilt fall. Processen att ta emot ägg från känd donator är densamma som om donatorn hade varit anonym.
Källa:
Carl von Linné
Livio
Nordic IVF
Lag om genetisk integritet
⭐ Intervju med Nordic IVF om donation & med en av deras donatorer
⭐ Senaste rapporten med behandlingsresultat från Q-IVF, Nationella kvalitetsregistret