villhabarn.se
villhabarn.se - för ofrivilligt barnlösa

Dubbeldonation & Embryodonation

Dubbeldonation innebär att man använder både donerade ägg och donerade spermier vid en IVF-behandling.
Embryodonation innebär att par eller ensamstående kvinnor som har genomgått IVF-behandling väljer att donera embryon som de har kvar i frysen efter att de fått barn.

Utredning

Reglerna för att genomgå dubbel- eller embryodonation är desamma som för donation med enbart ägg eller spermier. Alla mottagare av donerade könsceller genomgår en utredning. I utredningen ingår ett samtal med en beteendevetare. Det görs en fördjupad psykosocial bedömning samt möjlighet att prata om den känslomässiga aspekten av att genomgå en donation där barnet inte har någon genetisk koppling till föräldrarna.

“Öppen” donator

I Sverige är det endast tillåtet med ”öppen” donator. “Öppen” donator betyder att barnet har rätt att ta reda på vem donatorn är, när det uppnått mogen ålder (ca 18 år). Kliniken sparar all information om donatorn i minst 70 år. Det finns inga juridiska eller ekonomiska skyldigheter eller rättigheter mellan barn och donatorn.
Möjligheten finns att donera till personer man känner eller till varandra i ett samkönat par. Men läkarna och klinikern gör en bedömning i varje enskilt fall. Processen att ta emot ägg från känd donator är densamma som om donatorn hade varit anonym.

Källa:
Socialstyrelsens föreskrifter – Assisterad befruktning med embryodonation och dubbeldonation


Frågor och svar om donation

Senaste rapporten med behandlingsresultat från Q-IVF, Nationella kvalitetsregistret

Fler atiklar inom samma ämne

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras.

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.