villhabarn.se
villhabarn.se - för ofrivilligt barnlösa

Gravid med livet som insats

I Anette Selbergs debutroman ”Gravid med livet som insats” handlar första delen om barnlängtan och hur Anette och hennes man kämpar i fem år för att bli föräldrar. När barnet är fött hade man önskat att berättelsen var klar och avslutats med ”och så levde de lyckliga i alla sina dagar” men tyvärr, det händer nya saker hela tiden där livet sätts på prov. När det väl kommer en liten ljusglimt i form av ett positivt graviditetstest, så varar den lyckan bara ett dygn, då Anette får beskedet att hon har sköldkörtelcancer.   

”Gravid med livet som insats” kom ut i september 2019 och är en självbiografi om den skarpa gränsen mellan liv och död, fertilitetsbehandling, sköldkörtelcancer, förlossningskomplikationer och RS virus.
I januari var Anette med i Prestationspodden och pratade där med Caroline Norbelie, stresscoach, hur naturen har en läkande kraft. Anette är uppvuxen i Norrland med ett holistiskt sätt att se på livet och hon tillbringade mycket tid i naturen för att söka styrka och tröst i samband med sin cancerbehandling. Hennes hjärna tog skada på grund av långvarig psykisk stress och hon började då att skriva sin berättelse i terapeutiskt syfte. Efter sjukdomsperioden valde hon att utbilda sig till örtterapeut och använder idag sin erfarenhet till att hjälpa andra. Hon känner också att allt hon gått genom har gjort att hon fått en ödmjukare inställning till livet.

I Anettes bok ”Gravid med livet som insats” är det tvära kast mellan liv och död, mellan hopp och förtvivlan. När jag läser hur ambulanspersonalen sätter på blåljusen och trampar gasen i botten känner jag hur min puls ökar och kommer på mig själv att jag läser snabbare, allt för att hinna innan det är försent.

Till skillnad från många andra böcker om fertilitetsbehandling och barnlängtan, så kommer här ett barn först och där hade boken kunnat sluta men då hade det med största sannolikhet blivit en story i mängden. Nu blir det istället en bok jag har svårt att släppa taget om, måste veta, för precis när man känner att man kan pusta ut så kommer nästa smäll.
Jag imponeras av hur vissa personer gång på gång blir golvade men lyckas resa sig upp igen.
Man kan lätt bli uppgiven om man läser att en bok handlar om ständiga motgångar men jag tycker att det är en lättläst bok, väl värd att läsa och en bok som kan sprida hopp åt andra som har det tufft för att man ska kunna känna att det finns ett ljus och någonting som kan komma ur det.

Länk till Prestationspodden, 29 januari 2020
Länk till produktinformation om boken

Fler atiklar inom samma ämne

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras.