villhabarn.se
villhabarn.se - för ofrivilligt barnlösa

IVF (in vitro-fertilisering) även kallad provrörsbefruktning

In vitro-fertilisering (IVF) betyder befruktning i glas och kallas också provrörsbefruktning. Ägg plockas ut från kvinnan och läggs tillsammans med mannens spermier i en odlingsskål för att befruktas. Om befruktning lyckas så förs embryot (det befruktade ägget) tillbaka till livmodern efter några dagar. Läs mer: 1177.se

Youtubefilm om hur IVF fungerar
How in vitro fertilization (IVF) works – Nassim Assefi and Brian A. Levine – YouTube

Information steg för steg, Så går en IVF behandling till, ”Från utredning till väntan”

Nordic IVF

Här får du veta allt om hur en IVF behandling går till och vad man kan förvänta sig. Fertilitetsspecialisten Carolina Tristen och barnmorska Emma Karling Widsell går igenom de olika behandlingssätten, sprutorna och slutligen ägguttag och insättning. En film väl värd att se om du har tankar på att gå igenom en behandling!
Allt om IVF – Youtube

Historia
25 juli 1978 skrevs historia. Då föddes Louise Brown, det allra första provrörsbarnet i världen. Detta var ett mycket omdebatterat ämne på den tiden och metoden hade många högljudda kritiker. I dagsläget har det svängt och IVF är en av de viktigaste metoderna för behandling av barnlöshet.
1982 föddes det första ”provrörsbarnet” i Norden. Det var en flicka, född i Göteborg, och strax efter detta föddes barn nr 2, en pojke, i Malmö. Det var under den här tiden, och under många efterföljande år, enbart möjligt att få IVF i Göteborg och Malmö och det innebar att väntetiden för vård inom den offentliga vården var 7 år efter remiss.
1985 började saker och ting sakta ändras. Det året öppnade Sophiahemmet sin fertilitetsklinik och strax därefter följde flera privata kliniker.
2010 tilldelades Robert Edwards Nobelpriset i medicin för utvecklingen av IVF/provrörsbefruktning.

Källa:
1177.se
Fertilitetsråd.se
Nobelprize.org

Fler atiklar inom samma ämne

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras.