villhabarn.se
villhabarn.se - för ofrivilligt barnlösa

MRKH (Mayer-Rokitansky-Küster-Hauster-syndrom)

1 på 5000 flickor föds med Mayer-Rokitansky-Küster-Hauster-syndrom (MRKH) vilket motsvarar ungefär 10-12 flickor per år i Sverige.

MRKH innebär att man saknar livmoder, äggledare och stora delar av slidan. Däremot har kvinnorna äggstockar eftersom de utvecklats från andra celler under fosterlivet av livmoder, äggledare och slida. Äggstockarna är viktiga för hormonproduktionen av de kvinnliga könshormonerna östrogen och progesteron. Kromosomuppsättningen hos flickor med MRKH är XX och både hormonproduktionen och kromosomuppsättningen är således normal. På utsidan ser man därför ut som vilken kvinna som helst. Det är vanligtvis i tonåren man upptäcker att man har MRKH eftersom man inte får mens.

Det finns idag ingen etablerad metod för att föda barn utan livmoder även om livmodertransplantation inom ramen för forskning lyckats. Andra alternativ för att få barn är med hjälp av en surrogatmamma, vilket idag är förbjudet i Sverige men lagligt i många andra länder, eller adoption.

Information om livmodertransplantation

Källa:
Sahlgrenska Universitetssjukhuset


⭐ Blogg om MRKH – “Det största i livet”

Lisa Guntram har träffat flera kvinnor med MRKH i sina forskningar & projekt om livmoderstransplantationer

Fler atiklar inom samma ämne

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras.

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.