villhabarn.se
villhabarn.se - för ofrivilligt barnlösa

MRKH (Mayer-Rokitansky-Küster-Hauster-syndrom)

1 på 5000 flickor föds med Mayer-Rokitansky-Küster-Hauster-syndrom (MRKH) vilket motsvarar ungefär 10-12 flickor per år i Sverige. Det innebär att man saknar livmoder, äggledare och stora delar av slidan.

Däremot har man äggstockar eftersom de utvecklats från andra celler under fosterlivet av livmoder, äggledare och slida. Äggstockarna är viktiga för hormonproduktionen av de kvinnliga könshormonerna östrogen och progesteron. Kromosomuppsättningen hos flickor med MRKH är XX och både hormonproduktionen och kromosomuppsättningen är således normal. På utsidan ser man därför ut som vilken kvinna som helst. Tillståndet upptäcks vanligtvis i tonåren eftersom man inte får mens.

Det finns idag ingen etablerad metod för att föda barn utan livmoder även om livmodertransplantation inom ramen för forskning lyckats. Andra alternativ för att få barn är med hjälp av en surrogatmamma, vilket idag är förbjudet i Sverige men lagligt i många andra länder, eller adoption.

Lisa Guntram, forskare vid Linköpings Universitet, har träffat flera kvinnor med MRKH syndrom i sina forskningar och projekt om livmoderstransplantationer. Läs mer
Information om livmodertransplantation

Källa:
Sahlgrenska Universitetssjukhuset

Fler atiklar inom samma ämne

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras.

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

I agree to these terms.