En bok om missfall, sorg och att våga igen
Missfall är vanligt, tyvärr. Hur vanligt det är vet man inte eftersom det finns ett stort mörkertal. Många missfall sker innan kvinnan visste att hon var gravid. Även om missfall är vanligt är en förlorad graviditet en sorg. Det är något som sätter djupa spår men få pratar om och många känner sig otroligt ensamma i situationen.
Barbro Kjellström är diplomerad samtalscoach samt handledare i sorgbearbetning. Barbro förlorade två barn i sjätte månaden 1990 och 1992. Under de åren hade hon ett stort behov av att söka information som kunde förklara och hjälpa henne. Ge henne stöd i sorgen och hopp om att hon i framtiden skulle kunna få ett barn. Barbro hittade inte vad hon sökte och tankarna kom att skriva den bok hon saknade. 2014 gav hon ut ”När du inte blev som du hade tänkt dig – om missfall, sorg och att våga igen”. Boken innehåller fem olika delar; berättelser, sorg och sorgbearbetning, Våga igen, Fakta om förlorad graviditet och till sist statistik och tabeller.
Berättelser om missfall och Intrauterin fosterdöd
I boken berättar 10 kvinnor och två par sina erfarenheter av missfall och Intrauterin fosterdöd, när ett barn dör efter 22 fullgångna veckor. Berättelserna utspelar sig från 1960-talet och framåt men sorgen och händelseförloppen är i stort sett desamma. Varje berättelse innehåller tips, råd och tankar kring sorgeprocessen både för den som är drabbad men även för de som är sidan om.
Ett par, Eva och Anders beskriver sorgeprocessen i ett förhållande som att…
”Man kan till exempel jämföra sorgen med trapporna på Lustiga Huset på Gröna Lund i Stockholm. Den ena kan vara på väg upp och den andra kan vara på väg ner och bara för att en av oss skrattar betyder inte det att den andra har slutat sörja.”
För vem är boken?
Boken är både en faktabok med bra information om sorg men också berättelser om att förlora ett barn. Även om det i medicinska termer inte är ett barn vid tidigt missfall, så är det ett barn man väntar på i samma stund man får veta att man ska bli förälder. En förlorad graviditet innebär en förlorad dröm.
Varje berättelse innehåller tankar om sorg, råd och tips till anhöriga och andra personer som går genom samma sak. Till exempel är det tips på vad man som anhörig INTE ska säga till någon som nyss förlorat en graviditet, oavsett i vilka vecka det händer. Kanske hade boken vunnit på att halvera antalet berättelser. Även om varje berättelse är unik, känslig och sorglig så blir det många upprepningar. Språket varierar också och upplevs i vissa berättelser som talspråk.
När jag läste funderade jag på när och vem som ska läsa boken. Den är skriven som en uppslagsbok och i mångt och mycket är den fortfarande aktuell även om boken har ”några år på nacken”. Tyvärr är ju känslorna detsamma idag som för 30 år sedan när man förlorar ett barn.
Den innehåller också en bra ordlista som förklarar en hel del av de medicinska termer som uppkommer. Dock gäller det för egen del att man vet att boken finns om man blir drabbad då man kanske inte skaffar boken och läser den i förebyggande syfte. Det är en bra bok att sätta i händerna på anhöriga för att de ska förstå vad det är man går genom, allt för att minska plumpa kommentarer, vilket många av berättelserna vittnar om, både från släkt och vänner men även från vården.
⭐Produktinformation
⭐ För dig som förlorat ett barn innan, under eller efter graviditeten finns Spädbarnsfonden