villhabarn.se
villhabarn.se - för ofrivilligt barnlösa

villhabarn.se

Villhabarn.se grundades av Ingela Johansson Rosander, och lanserades den 1 mars 2001, i samarbete med Erik Gunnarsson. Idén till villhabarn,se fick Ingela då hon själv var förtvivlad över att inte bli gravid. Hon saknade information och reportage om och med personer som var eller varit ofrivilligt barnlösa.  Läs Ingelas historia här.

Sedan november 2019 är det jag, Maria Jönsson som driver villhabarn.se.
Något år efter att Ingela skapade villhabarn.se var jag själv i samma situation som henne. Jag försökte bli mamma, kände enorm ensamhet och utanförskap när vännerna runtomkring oss bildade familjer och fick både en och två barn innan vi fick vårt första. Jag tillbringade mycket tid på villhabarn.se ett forum där jag hittade information och fick ventilera känslor och känna gemenskap med människor som förstod, personer som var i samma situation. Men att slungas mellan hopp och förtvivlan månad efter månad skapade en känsla hos mig att en dag skulle jag ge tillbaka det jag själv så väl behövde i den situationen.

Samma år som villhabarn.se fyllde 10 år, 2011, skrev jag min c-uppsats om ofrivillig barnlöshet och kom i kontakt med Sveriges patientförening för ofrivilligt barnlösa, Barnlängtan, idag Riksförbundet Ofrivilligt Barnlösa. Jag hade accepterat att jag tyvärr inte kunde ge min dotter något syskon, även om vi önskat och flera syskon varit på väg men tyvärr slutat i missfall. Mötet med föreningen blev möjligheten att ”ge tillbaka” och också början på mitt engagemang att stötta andra i samma situation.
Under dessa 10 år som gått har jag mött många personer som känt utanförskap och ensamhet både i forum på nätet, via mail och i fysiska möte. Jag har gråtit av sorg och av glädje. Jag har jag hört fantastiska historier, tragiska historier, diagnoser jag inte visste fanns, jag har mött läkare och forskare med en outtröttlig energi för att hjälpa, jag har fått vänner för livet, jag har följt personer i glädje och sorg, hängt med i deras berg- och dalbana, förvånats, fascinerats och varit frustrerad. Jag har coachat i grupp och enskilt och till och med varit mentor till en kvinna i Australien!

När jag 2019 fick frågan om jag ville ta över villhabarn.se behövde jag inte tänka så länge, det var ju där jag själv hade befunnit mig när jag drygt 15 år tidigare sökte stöd och information. Jag visste att villhabarn.se fortfarande har en viktig del att fylla gällande att minska utanförskapet, att vara länken där man kan leta sig vidare till nätverk och personer som är i samma situation där man kan känna gemenskap med andra som förstår vad man går genom.
Precis som Ingela kände när hon skapade villhabarn.se 2001.

Jag hoppas att du också ska hitta information på det du söker och har du några frågor är du välkommen att höra av dig.

//Maria

Maria Jönsson
Webbredaktör, annonsansvarig
maria@villhabarn.se

Vi tackar våra annonsörer

Stort tack till våra sponsorer/annonsörer som gör det möjligt för oss att driva sidan, villhabarn.se. Tack för att ni hjälper oss att minska känslan av utanförskap och ensamhet hos personer som är ofrivilligt barnlösa!

Akupunkturförbundet
Carl von Linnekliniken, Uppsala
Copenhagen Fertility Clinic, Köpenhamn, Danmark
Nordic IVF, Stockholm, Göteborg och Malmö
VivaNeo Stork Fertility Clinic Köpenhamn, Danmark

Vi vill även lyfta fram våra samarbetspartners som arbetar med att ge stöd till personer som är ofrivilligt barnlösa
Riksförbundet Ofrivillig Barnlöshet
Andra sidan tröskeln – föreningen för permanent ofrivilligt barnlösa
Spädbarnsfonden
Samt tack till Testlagret som erbjuder rabatt på sina produkter till våra läsare