villhabarn.se
villhabarn.se - för ofrivilligt barnlösa

Ofrivilligt Barnlösas Dag – 2011 – 2020

2020 infaller Ofrivilligt Barnlösas Dag den 30 maj, dagen då vi uppmärksammar alla som har svårigheter att bli föräldrar.

Det var 2011 som bloggaren Wilda Mathilda kom med idén inför Mors Dag att skapa en egen dag för alla som inget hellre önskar än att själv få bli kallade Mor och Mamma och alla som kämpar för att bli föräldrar. Målet var att sprida information, kunskap och få en dag som uppmärksammar alla som är drabbade, att vi bryter den tabu och skam som finns runt ämnet.

Föreningen Barnlängtan (nuvarande Riksförbundet Ofrivillig Barnlöshet) nappade på idén och skickade ut pressmeddelande, event på Facebook skapade stort engagemang, Wilda Mathilda blev intervjuad i radio och alla som bloggade om sin barnlöshet blev uppmanade att ha titeln “Ofrivilligt Barnlösas Dag” på sina blogginlägg den dagen för att uppmärksamma ämnet. Det blev en succé och sedan dess har alla ofrivilligt barnlösa en egen dag i almanackan, Ofrivilligt Barnlösas Dag, sista lördagen i maj, dagen innan Mors Dag.

Arrangemang 2020

I år uppmanar Riksförbundet Ofrivillig Barnlösa alla att berätta sin barnlöshetshistoria antingen i text eller bild under #ofrivilligtbarnlösasdag
Varje år skapar Riksförbundet ett motiv som man kan sätta på sin Facebookprofil. Motivet för 2020 hittar du här: Ofrivilligt Barnlösas Dag 2020
Är ni i närheten av Värnamo och vill ut och cykla? Charlies Friends Foundation ordnar cykellopp för att sprida budskapet om ofrivillig barnlöshet. Samtidigt kommer de att samla in pengar till deras arbete för att fler ska kunna bli föräldrar. Mer information om eventet den 30 maj finns här. Naturligtvis kan man cykla även om man inte befinner sig i Värnamo. Det går bra att swisha en slant till Charlies Friends Foundation och deras viktiga arbete.

Uppmärksammat i media

Under åren har både tidningar och tv uppmärksammat Ofrivilligt Barnlösas Dag.
2015 var både Louise Gustafsson och Linda Malm med i TV4 Nyhetsmorgon. De berättade om sin kamp mot barnlöshet och cancer och att vilja men inte kunna få barn.

Föreläsningar, öppet hus, information och träffar

Riksförbundet Ofrivillig Barnlöshet har under flera år också ordnat intressanta föreläsningar i samband med ofrivilligt barnlösas dag. Föreläsningar om till exempel IVF, adoption, donation, om permanent ofrivillig barnlöshet, barnlöshet ur manligt perspektiv etc.
Föreläsningarna från 2017 och 2018 finns att se på Facebook i Facebookgruppen “Barnlängtan Live”. Maila Riksförbundet Ofrivillig Barnlöshet, info@barnloshetsverige.se, så kan de bjuda in dig i gruppen, för att se föreläsningarna.

Andra arrangemang är till exempel öppet hus på fertilitetsklinikerna runt om i Sverige. Andra sidan tröskeln – föreningen för permanent ofrivilligt barnlösa har ordnat Ålandskryssning. Många privatpersoner har gjort egna arrangemang. Man har informerat i butiker och på bibliotek om ofrivillig barnlöshet, ordnat träffar för att möta andra i samma situation. För några år sedan gjorde Camilla Garefelt en video till musik av Sarah Dawn Finer och hennes låt “Till dig”

Hennes dröm gick i uppfyllelse

I ett blogginlägg i slutet på maj 2011, tackade Wilda Mathilda alla som anammade hennes idé om en egen dag för alla ofrivilligt barnlösa.

”Tänk att en idé i ett inlägg kan spridas så bra! Tack till alla som anammar idén och sprider kommentar Tack för att du ger oss andra ofrivilligt barnlösa en gnista jag hoppas verkligen att det här ska spridas stort.”

En person kommenterar inlägget med att hon ska snart se att det blir en dag i almanackan, varpå Wilda Mathilda svarar:

”Det vore en dröm som skulle gå i uppfyllelse”


Läs mer om ofrivilligt barnlösas dag

Fler atiklar inom samma ämne

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras.

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

I agree to these terms.