villhabarn.se
villhabarn.se - för ofrivilligt barnlösa

Jul igen…som ofrivilligt barnlös

Julen närmar sig, en tid som kan vara särskilt svår och emotionellt laddad för de som ofrivilligt saknar barn. För vissa innebär julen ett oönskat uppehåll i behandlingar eller ytterligare dagar av väntan på att behandlingen ska påbörjas. Julen kan vara en fest fylld med ljus och glädje, men också en period som förstärker känslor av utanförskap och påminner om det man längtar efter.

Tina Börjesson är samtalsterapeut och har sin mottagning, “Shine By Thomasine” i Växjö. Hon har många års erfarenhet av att arbeta med personer som är ofrivilligt barnlösa. Tina har skapat en “checklista” för hur du tar dig genom julen men den kan även vara användbar vid andra högtider.

Bild på Tina "Shine By Thomasine" Börjesson, samtalsterapeut som många års erfarenhet av att arbeta med personer som är ofrivilligt barnlösa.

Tina Börjesson är samtalsterapeut och har sin mottagning, “Shine By Thomasine” i Växjö. Hon har många års erfarenhet av att arbeta med personer som är ofrivilligt barnlösa. 

Foto: Nina Möller/Odd

Lär dig navigera genom högtiden

Ta ut kompassriktningen INNAN du är i skarpt läge.
HUR vill du ha Din Jul och ditt Nyår? Vilken KÄNSLA vill du ha?

Fokusera på dina önskemål & förväntningar.

Ta en stund för dig själv. Kryp upp i älsklingsfåtöljen, sätt på lite skön julmusik, blunda och SE den tiden som ligger framför dig så som Du vill att den ska vara i år.

  • Kartlägg din jul och nyår. Vad vet du redan; Är det släktträffar? Glöggfest med vänner? Är det med eller utan barn? Jobbmingel? Nyårsfest med nya människor du inte riktigt känner ännu?
  • VAD behöver Du, just denna gång för att må bra och orka, både före under och efteråt?
  • Ta reda på andras (dina närmaste som partner, familj) förväntningar. Vad har de tänkt?

Lägg ditt pussel

  • Lägg sedan ut dina pusselbitar du tagit reda på.
    Hur ser det ut?
    Vilka möjligheter finns det att få må bra och kunna se framemot den här julen och nyåret?
    (Tänk på vad som brukar fungera bra och vad som du brukar tycka om)
    Vad behöver du göra för att kunna genomföra det?
    Finns det någon mer som kan hjälpa och stötta dig på vägen?
    Vad behöver du INTE göra denna gång?
    (Alltså sådant du redan vet som drar energi och som inte lämnar efter sig en god känsla)
  • När du sedan ser mer av hela bilden, är den då sådan du önskar eller skapar den fortfarande en dålig känsla? Korrigera! Det är ditt liv, dina känslor, lika mycket din tid och din jul och nyår som någon annans. Ge inte upp din plan förrän den är som du önskar.
    När du säger nej till något som du inte mår bra av, säger du Ja till dig själv och din helande process.

Gör upp din plan

  • Gå igenom din plan/önskan igen, steg för steg. Vad behöver du göra just nu som tar dig mot rätt håll? Så hur vet du om du är på väg åt rätt håll? Jo, genom att du tar tempen på de aktiva val du gör; hur kändes det? Tex:
    Obekvämt kanske men du vet ändå att detta kommer att ge dig det lugn du behöver.
    Ovant kanske, men det gör dig glad och stolt att du är lyhörd för dina behov.
    Kanske lätt, och det lämnar en god eftersmak.
  • Allt går inte att planera, men mycket går. Framför allt går det att förbereda sig, att vara lite mer rustad inför situationer som man vet brukar komma upp. Du kan välja. Välja innan VEM du vill vara i den här situationen, VAD du vill svara på obekväma frågor, HUR du vill göra i olika situationer. DET kommer att ge dig en känsla av att Du håller i kartan och kompassen, att du vet vart du ska och är på väg och det i sin tur ger lugn.

Tina Thomasine Börjesson, ICF-Coach och Samtalsterapeut på
Shine By Thomasine


Julen – en tid med blandade känslor

Fler atiklar inom samma ämne

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras.

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.