Se till att du är en informerad konsument. Ta reda på vad vetenskapliga studier har visat när det gäller både säkerheten och resultaten för de produkter eller metoder som intresserar dig. Diskutera informationen med din läkare. För mer information om alternativa metoder finns här en lista, Hur säker är produkten eller övningen?
Var kräsen. Om du överväger behandling med till exempel akupunktur, välj akupunktör lika noga som du skulle välja vanlig sjukvård. Har personen som ska utöva akupunktur, zonterapi eller annan behandling den behörighet och utbildning som behövs? Finns det referenser från andra personer?
Om du funderar på kosttillskott, läs på om eventuella biverkningar och sidoeffekter. Kosttillskott kan samverka med dina andra mediciner på ett oönskat sätt.
Komplementärmedicinska produkter som inte är bevisat säkra och effektiva ska aldrig användas som ersättning för konventionell medicinsk behandling, eller som en anledning att skjuta upp att söka vård.
Berätta för din läkare om alla komplementära metoder du använder. Ge honom eller henne hela bilden. Det hjälper till att säkerställa att du får en välavvägd och säker vård.
Så värderar du information på nätet Antalet internetsajter om alternativmedicin växer och det kan vara svårt att värdera informationen på dem. Vem är ansvarig för webbsidan? En pålitlig webbsida ska göra tydligt vem som står bakom informationen.
Vi reagerar olika Var medveten om att individer reagerar olika på hälsoprodukter och hälsopraxis, oavsett om de är konventionella eller kompletterande. Hur du kan svara på en beror på många saker, inklusive ditt hälsotillstånd, hur du använder det eller din tro på det.
Naturlig är inte = säker Tänk på att ”naturlig” inte nödvändigtvis betyder ”säker”. (Tänk på svampar som växer i naturen: vissa är säkra att äta, medan andra inte är det.)
En bra samlingssida från Australien med information från olika forskningar
Källa:
NCCIH, National Center for Complementary and Integrative Health
Det går inte att kommentera.