villhabarn.se
villhabarn.se - för ofrivilligt barnlösa

Den eviga längtan – ofrivillig barnlöshet ur ett manligt perspektiv

“Jag är ingenting om jag inte är en far. I över fem år försökte jag och min sambo få barn. I över fem år längtade jag varje dag, varje timme. På fem år förlorade jag nästan allt. Mina vänner. Mitt skratt. Min tro på framtiden. Jag förlorade mig själv. På fem år förändrades mitt liv.”

I samband med ofrivilligt barnlösas dag, den 28 maj, släpper Simon Lussi EP:n “Den eviga längtan” – egenskriven musik som handlar om ofrivillig barnlöshet ur ett manligt perspektiv. Musiken är en del av en kommande turné, i vilken han vill belysa ett svårt ämne, bryta tabun och genom musiken och sårbarheten öppna upp för ett känsligt område.

Simon Lussi skrev och spelade in låtarna till EP:n under åren som ofrivilligt barnlös. Låtarna skildrar hans upplevelse kring att vara man och ofrivilligt barnlös. Från början var det ett steg i Simons egna sorgearbete men som växte till ett projekt där han genom musiken vill dela med sig av sina erfarenheter för att göra det möjligt för andra i liknande situation att känna sig mindre ensamma.

“Jag vill också kunna ge dem som har svårt att förstå hur det är att inte kunna få barn en inblick i en annan verklighet och öka förståelsen för en situation som många lider av i tysthet.”

Simons historia

Simon och hans sambo var ofrivilligt barnlösa i fem och ett halvt år. Efter två misslyckade IVF-behandlingar bestämde de sig för att lägga om hela sina liv för att själva försöka påverka resultatet för nästa IVF.

De flyttade från Malmö till en gård på landet, ändrade sin kost, började med meditation, yoga, kinesisk medicin, örter och akupunktur. De odlade egna grönsaker, skaffade höns och började om från början, allt för att lägga en bra grund för att kunna bli gravida. Men ingenting hjälpte.

Under den allra mörkaste perioden vände sig Simon till musiken och skapade de låtar som ligger till grund för projektet “Den eviga längtan”. Han upplevde att han inte hade någon annanstans att ta vägen. Med hjälp av musiken kunde han sätta ord på sin frustration, uppgivenhet och ilska. Arbetet med låtarna fick honom att se lite klarare, lite ljusare.

Hjälp i Aten

Efter fyra år kom paret i kontakt med en läkare i Aten med dubbelspecialisering inom immunologi och fertilitetsmedicin. Kliniken riktade in sig speciellt på att hjälpa par som gjort flera misslyckade behandlingar eller fått många missfall. Ofta ligger autoimmuna sjukdomar bakom barnlösheten, som i Sverige får rubriken “oförklarlig”. Paret gjorde en sista IVF, inför vilken de förberedde sig i närmare ett års tid. Den slutade med att de blev gravida – med trillingar, två flickor och en pojke.

Graviditeten var riskfylld och kantades av oro för missfall. Efter bara sex månader föddes trillingarna den 21 februari 2020, med halvakut kejsarsnitt. Barnen låg inlagda på neonatal intensivvårdsavdelning i Lund i fem veckor och därefter två månader på CSK neonatalavdelning i Kristianstad. Döttrarna kunde lämna sjukhuset och komma hem efter tre månader, när de var fullgångna. Deras bror blev kvar ytterligare fyra månader på grund av en allvarlig lungsjukdom som uppkommit till följd av hans tillväxthämning och för tidiga födsel. Han gick bort den 6 oktober 2020 i en förmodad lunginflammation, innan han fick möjligheten att lämna sjukhuset och komma hem. Döttrarna är idag lite drygt två år gamla och fullt friska, något som kan betraktas som ett mirakel med tanke på deras tuffa start i livet.

Turnépremiär hösten 2022

I en föreläsning berättar Simon sin historia med hjälp av ett hybridformat, där både musik och prat får ta plats. Målet är att belysa ett svårt ämne och bryta tabun. Genom att visa sårbarhet vill han öppna upp för samtal kring ett känsligt ämne – ofrivillig barnlöshet ur ett manligt perspektiv.
Musiker under turnén: Simon Lussi, Jens Andersson (the Ark, FILT), Anton Knoester Thoursie (TORSI), Björn Almgren (Augustifamiljen, Biorn Quartet).

Musiker som medverkar på EP:n: Simon Lussi, Anton Knoester Thoursie

Trailer: Youtube

Simons hemsida: Denevigalangtan

Fler atiklar inom samma ämne

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras.

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.